Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Terror Pakisztánban

2000.09.19. 13:15
Tizenegy ember halt meg kedden reggel Pakisztán fővárosában, Iszlamabadban, amikor nagy erejű pokolgép robbant a város zsúfolt piacterén. A robbanásban több tucat járókelő megsebesült. A háttérben Pakisztán és India évtizedek óta húzódó határvitája áll.
Legutóbb szeptember elején Lahore városban robbant bomba
A detonáció egy zöldséges bolt előtt, az utcán történt a pakisztáni főváros központi zöldségpiacán, amely a város többnyire afgán menekültek lakta szegény negyedében van. A robbanószerkezetet a gyilkosok egy gyümölcsös ládába rejtették, ami közép európai idő szerint keddre virradóra lépett működésbe. A robbanást követően pánik tört ki a zöldségpiacon, többen ekkor sebesültek meg.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Pakisztán északi, Indiával és a vitatott hovatartozású, megosztott Kasmírral határos területein az utóbbi hónapokban több pokolgépes merénylet is történt. Legutóbb szeptember elején Lahore városban robbant bomba. Akkor nyolc ember halt meg a detonációban.

Nukleáris konfliktus
A délkelet-ázsiai határvillongásra akkor figyelt fel a nemzetközi külpolitika, amikor Pakisztán bejelentette, hogy neki is van atombombája, úgyhogy az indiaiak - akik már korábban is rendelkeztek a fegyverrel - jobban teszik, ha komolyan veszik területi követeléseit. Kasmír kétharmadát kormányozza jelenleg India, a fennmaradó egyharmadot pedig Pakisztán tartja felügyelete alatt. A tömegpusztító fegyver bevetését természetesen egyik fél sem meri felvállalni, de a veszély reálisnak tűnik, ezért az indiai-pakisztáni határövezet jelenleg a világ elsőszámú válsággócai közé tartozik.
A kedd délelőtti terrorakciót mindeddig egyetlen helyi fegyveres szervezet sem vállalta magára, az utóbbi időben a térségben rendszeressé váló terrortámadások mögött azonban elemzők szerint a kasmíri határvita áll.

Kasmír ugyanis hivatalosan Indiához tartozik, de ezt Pakisztán vitatja, mert szerinte a tartomány inkább őt illeti meg. India erről hallani sem akar, ezért fegyveres készültségben áll a pakisztáni határon. A tartományt jelenleg - elvben - India és Pakisztán megosztva kormányozza, gyakorlatilag azonban felfegyverzett gerillacsapatok irányítják a forrongó területet. A két ország között több mint egy évtizede húzódik a mindeddig megoldatlan határkonfliktus.