Árpád
-2 °C
3 °C

Terror Pakisztánban

2000.09.19. 13:15
Tizenegy ember halt meg kedden reggel Pakisztán fővárosában, Iszlamabadban, amikor nagy erejű pokolgép robbant a város zsúfolt piacterén. A robbanásban több tucat járókelő megsebesült. A háttérben Pakisztán és India évtizedek óta húzódó határvitája áll.
Legutóbb szeptember elején Lahore városban robbant bomba
A detonáció egy zöldséges bolt előtt, az utcán történt a pakisztáni főváros központi zöldségpiacán, amely a város többnyire afgán menekültek lakta szegény negyedében van. A robbanószerkezetet a gyilkosok egy gyümölcsös ládába rejtették, ami közép európai idő szerint keddre virradóra lépett működésbe. A robbanást követően pánik tört ki a zöldségpiacon, többen ekkor sebesültek meg.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Pakisztán északi, Indiával és a vitatott hovatartozású, megosztott Kasmírral határos területein az utóbbi hónapokban több pokolgépes merénylet is történt. Legutóbb szeptember elején Lahore városban robbant bomba. Akkor nyolc ember halt meg a detonációban.

Nukleáris konfliktus
A délkelet-ázsiai határvillongásra akkor figyelt fel a nemzetközi külpolitika, amikor Pakisztán bejelentette, hogy neki is van atombombája, úgyhogy az indiaiak - akik már korábban is rendelkeztek a fegyverrel - jobban teszik, ha komolyan veszik területi követeléseit. Kasmír kétharmadát kormányozza jelenleg India, a fennmaradó egyharmadot pedig Pakisztán tartja felügyelete alatt. A tömegpusztító fegyver bevetését természetesen egyik fél sem meri felvállalni, de a veszély reálisnak tűnik, ezért az indiai-pakisztáni határövezet jelenleg a világ elsőszámú válsággócai közé tartozik.
A kedd délelőtti terrorakciót mindeddig egyetlen helyi fegyveres szervezet sem vállalta magára, az utóbbi időben a térségben rendszeressé váló terrortámadások mögött azonban elemzők szerint a kasmíri határvita áll.

Kasmír ugyanis hivatalosan Indiához tartozik, de ezt Pakisztán vitatja, mert szerinte a tartomány inkább őt illeti meg. India erről hallani sem akar, ezért fegyveres készültségben áll a pakisztáni határon. A tartományt jelenleg - elvben - India és Pakisztán megosztva kormányozza, gyakorlatilag azonban felfegyverzett gerillacsapatok irányítják a forrongó területet. A két ország között több mint egy évtizede húzódik a mindeddig megoldatlan határkonfliktus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?