Vilhelmina
11 °C
28 °C

Elismeri Szlovákia a kisebbségek kollektív jogait?

2008.04.01. 20:20
Tovább folytatódik a nyilatkozatcsata a pilisszentkereszti szlovák kisebbségi önkormányzat elköltöztetésével kapcsolatban. Pozsony szerint a magyar külügyi tárca vezetője félremagyarázza a pozsonyi nyilatkozatokat azzal, hogy azt állítja, Pozsony elismerte volna a kisebbségek kollektív jogait.

Szlovákia semmiképpen sem ismeri el a kisebbségek kollektív jogait - közölte a szlovák külügyminisztérium röviddel azt követően, hogy Göncz Kinga magyar külügyminiszter kedden Budapesten azt mondta: a pilisszentkereszti kisebbségi önkormányzatot érintő döntés nem tekinthető többségi-kisebbségi ügynek.

A magyar diplomácia vezetője kijelentette: a szlovák kormány, mivel beavatkozott a pilisszentkereszti ügybe, egyszersmind elismerte a kisebbségi közösségi jogokat. Pozsony szerint ez durva félremagyarázás.

Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közleményében a szlovák külügyi tárca határozottan leszögezte: Szlovákia "eddig sem ismerte el és a jövőben sem fogja elismerni a kisebbségek kollektív jogait."

Pozsony ugyanakkor emlékeztetett a magyar kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő vizsgálatának ugyancsak kedden nyilvánosságra hozott megállapítására, miszerint a pilisszentkereszti szlovák kisebbségi önkormányzat irodájának elköltöztetése nem nemzeti, de nemzetiségi ügy, s mert a falu önkormányzata törvényellenesen hozta meg határozatát, ezért az ombudsman a döntés visszavonását kéri. Ennek fényében a szlovák diplomácia megállapítja, hogy a magyar külügyminiszter asszony "torzítja a faluban előállt helyzetet."

Az ombudsman az ügyben hivatalból, egyszersmind annak nyomán indított vizsgálatot, hogy Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára erre felkérte. Kállai Ernő hivatalának megállapítása szerint a pilisszentkereszti önkormányzat több jogszabályi rendelkezés be nem tartásával hozott határozatot az átköltöztetésről.

"A Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma elvárja a Magyar Köztársaság kormányától, hogy elvi következetességgel hozzájárul a Pilisszentkereszten előállt helyzet megszüntetéséhez, mert a helyzet a magyarországi szlovák nemzetiségi kisebbség jogainak csökkenését jelenti" - fogalmaz a szlovák külügy.