Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az iszlámellenes Fortuynt választották a legnagyobb hollandnak

2004.11.16. 12:12
A két és fél éve meggyilkolt politikus választották a több százezer szavazó részvételével zajló szavazáson minden idők legnagyobb hollandjának. A nyíltan meleg, bevándorlásellenes politikus sikere jól tükrözi a szélsőséges iszlám előretörésétől rettegő hollandok hangulatát.
Pim Fortuynt, a 2002-ben meggyilkolt populista politikust választották minden idők legnagyobb hollandjának a holland tévénézők, jelentette a BBC. Hollandok százezrei adták le voksukat telefonon vagy interneten a hétfő este zárult versenyben, amelyhez hasonlót Nagy-Britanniában Winston Churchill világháborús miniszterelnök, Németországban pedig Konrad Adenauer, a háború utáni kancellár "nyert" meg.

A melegségét nyíltan felvállaló, az iszlám vallást elmaradottnak és a liberális holland társadalomba beilleszthetetlennek tartó, épp ezért bevándorlásellenes politikust egy állatjogi aktivista gyilkolta meg a nyílt utcán két és fél éve, öt nappal az esedékes parlamenti választások előtt.

Megváltoztatta a holland politikát

Fortuyn pártja akkor a második legnagyobb parlamenti erő lett, a karizmatikus vezér hiánya azonban hamar eljelentéktelenítette a pártot. Ahogy az is, hogy programját nagyrészt átvették a hagyományos politikai erők is.

A holland politikai életbe új vonalat hozó politikus mögött Orániai Vilmos herceg végzett. Vilmos a XVII. században Anglia királya lett.

A pillanatnyi politika döntött

A szavazást az dönthette el Fortuyn javára, hogy Theo van Gogh iszlámellenes filmrendező két héttel ezelőtti meggyilkolása után újra felerősödtek a muzulmán bevándorlást ellenző hangok. Az eredmények Yoeri Albrecht újságíró szerint is inkább a napi politikát tükrözik, írja a BBC.

"Csak tekintsenek vissza az elmúlt tizennégy nap történéseire", nyilatkozta a BBC-nek. A Van Gogh-gyilkosság óta készült közvélemény-kutatások szerint a hollandok többségét aggasztja a bevándorlás és a kulturális kisebbségek integrációja. A gyilkosság óta elszaporodtak a templomok és mecsetek elleni támadások is.

A szavazáson rotterdami Erasmus az ötödik, Johan Cruyff a hatodik, Rembrandt a kilencedik, Vincent van Gogh - a meggyilkolt Theo ükapjának testvére - a tizedik helyen végzett.