Valér
-1 °C
0 °C

A kereszténydemokraták győztek Hollandiában

2002.05.16. 09:08
A hollandiai választások igazi győztese a tíz nappal ezelőtt meggyilkolt Pim Fortuyn pártja, amelyik 26 helyet szerzett a parlamentben. A jelenlegi munkapárti miniszterelnök kudarcnak minősítette pártja nagyarányú vereségét.
A jobboldal előretörését jelző becsléseket erősítette meg a holland parlamenti választások csütörtök hajnalban nyilvánosságra hozott, nem hivatalos végeredménye. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) 29-ről 43-ra növelte mandátumainak számát a 150 fős képviselőházban. A múlt héten meggyilkolt populista politikus, Pim Fortuyn pártja - amelynek eddig nem volt parlamenti képviselete - második legerősebb párttá lépett elő 26 képviselői hellyel.

A hollandok felelőssége a srebrenicai vérengzésben
A jelenlegi átmeneti kormányt alkotó liberális-munkáspárti koalíció azután mondott le április 16-án, hogy a holland Háborús Dokumentációs Intézet a holland békefenntartók és a kormány felelősségét is megállapította a srebrenicai vérengzést feltáró jelentésében.
Lemondott a munkapárti elnök

A közzétett végeredmény a szavazatok csaknem száz százalékának összeszámlálásán alapul. A hivatalos végeredményt csak a jövő héten, május 21-én teszik közzé, amikor az összes szavazat, így a tengerentúli területeken leadott voksok eloszlása is ismertté válik, de ez lényegében már nem befolyásolja a most kialakult arányokat.

A jelenlegi kormánykoalíciót alkotó Munkapárt (PvdA) és a liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) egyaránt súlyos vereséget szenvedett. A PvdA 23 mandátumot szerzett a korábbi 45-tel szemben, míg a VVD ugyancsak 23 képviselőt küldhet az új parlamentbe a korábbi 38 helyett.

"Nehéz idők járnak a szociáldemokráciára Hollandiában és Európában" - kommentálta az adatokat a munkapárti Wim Kok, a távozó miniszterelnök, aki elismerte, hogy az eredmény fájdalmas kudarc pártja számára. Ad Melkert, a PvdA vezetője, aki a múlt év végén váltotta fel Kokot ebben a tisztségben, magára nézve nyomban le is vonta a következtetést, és még a végleges eredmények ismertté válása előtt bejelentette, hogy benyújtja lemondását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!