Auguszta
-7 °C
0 °C

Rugdosták a letartóztatott magyarokat Prágában

2000.09.30. 07:40
Tizenhat magyar állampolgárt tartóztattak le kedden és szerdán a cseh rendőrök, közülük heten már visszatértek Magyarországra. A Prágában tüntetők október 3-ára, keddre a budapesti cseh nagykövetség előtt a cseh hatóságok eljárása ellen tiltakozó tüntetést szerveznek.
A cseh rendőrök biztosra mentek: minden tüntetőgyanús fiatalt összeszedtek az utcáról és bevitték őket a rendőrségre. A magyar letartóztatottak esetében is legtöbbször ez történt. A Mozgósítás a Prágai Tüntetésért (MPT) nevű szervezet ismertetése szerint hetet közülük már csütörtök hajnalban elengedtek azzal a feltétellel, hogy péntek éjfélig el kell hagyniuk az országot, a fiatalok már csütörtökön hazaértek.

A fogva tartottak szerint a hét embert a rendőrök a magyar csoport Prágából való elutazása előtt közvetlenül, szerdán minden ok nélkül tartóztatták le. Letartóztatás közben igazoltatták, de rugdosták is őket. Két veszprémi fiatalt továbbra is fogva tartanak, kiutasítás vár rájuk, ami két hétig is elhúzódhat. A veszprémieket egy metróállomáson, sörözés után kísérték be a rendőrségre szeptember 26-án, kedden. Az MPT úgy véli, hogy a fentebb említettek fogva tartása alaptalan volt.

További hét Magyarországról származó ellen vádat is emeltek. Jelenleg előzetes letartóztatásban vannak, csütörtök estétől kirendelt védőügyvédjük van, úgy tűnik, büntetőeljárás indul ellenük. A vád: garázdaság, hatóság elleni erőszak.

A szervezet két tagja, akik azért maradtak Prágában, hogy a fogva tartottakon segítsenek, péntek este háromnegyed nyolckor érkeznek haza a Keleti pályaudvarra. Az MPT október 3-ára tüntetést szervez a cseh nagykövetség ellen a cseh hatóságok eljárása ellen.

Az OPH cseh emberjogi szervezet jelentése szerint a rendőrség főleg kedden azt a taktikát követte, hogy minden tüntetőgyanús embert bevittek a rendőrőrsre. Az emberjogi szervezet szerint a cseh rendőrök brutálisan viselkedtek a fogva tartottakkal: ütlegelték őket, alapvető emberi jogaikat nem tartották be. A legtöbb külföldi állampolgárt a Plzen város mellett található Balkova nevű intézetbe szállították, ahova civil szervezeteknek nincs bejárásuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!