Jusztina
1 °C
16 °C

Bármelyik pillanatban támadhatnak a törökök Észak-Irakban

2007.10.23. 18:18
Már a Közeljövőben elindíthatja az Irakban bujkáló kurd lázadók elleni hadműveletét a török kormány, jelentette be Londonban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Gordon Brown brit miniszterelnök elítélte a szeparatista PKK pártot, de hangsúlyozta, hogy London nem támogatja a katonai beavatkozást.

Bármelyik pillanatban élhet parlamenti felhatalmazásával az iraki hadműveletek megindítására a török kormány, jelentette ki Londonban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Mint mondta, a beavatkozás nem Irak területi integritása, hanem kizárólag a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szeparatista csoport ellen irányulna.

Recep Tayyip Erdogan, aki Gordon Brown brit miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, közös sajtóértekezletükön felidézte, hogy a török parlament a múlt héten felhatalmazást adott a kormánynak észak-iraki katonai akciók végrehajtására. A kormányfő nem tett pontos utalást a török katonai fellépés várható időpontjára, egyértelműen jelezte ugyanakkor, hogy akár a közeljövőben megindíthatják a támadásokat.

Gyakorlatozó PPK fegyveresek

Elmondta, hogy az iraki kormány meghonosított egyfajta mechanizmust a PKK kezelésére, de arra is emlékeztetett, hogy "14 hónapja várunk hiába arra, hogy ez eredményt hozzon ...nem várhatunk az idők végezetéig, meg kell hoznunk a saját döntéseinket". Éppen ezért figyelmeztetett, hogy a török kormány bármelyik pillanatban élhet a parlamenttől a katonai beavatkozásra kapott felhatalmazással.

Gordon Brown elítéli a kurd lázadókat

Gordon Brown a sajtóértekezleten kijelentette, hogy a brit kormány fenntartások nélkül elítéli a PKK akcióit, amikben török katonákat öltek meg, vagy raboltak el. A brit kormányfő elsősorban arra a hétvégi rajtaütésre célzott, amelyben kurd gerillák török területen megölték a török hadsereg legalább 12 katonáját, többet pedig magukkal hurcoltak.

Őrjáraton a török hadsereg egyik harckocsija (fotók: AFP)

Brown hozzátette, hogy a brit kormány betiltja a PKK és a hozzá kapcsolódó szervezetek nagy-britanniai tevékenységét, Irakban pedig megtesz mindent annak érdekében, hogy terroristák ne szivároghassanak át Törökországba. A brit miniszterelnök ugyanakkor egyértelmű utalást tett arra, hogy Nagy-Britannia nem lenne híve egy esetleges török katonai akciónak, mivel a brit kormány "támogatja azt a visszafogottságot", amelyet Ankara mutatott "az elmúlt napok nagyon nehéz körülményei közepette".

Londoni kommentárok szerint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok attól tart, hogy a török katonai beavatkozás felborítaná a jelenleg viszonylag nyugodt észak-iraki térséget. A brit miniszterelnök a szerdai sajtóértekezleten azt is közölte, hogy London változatlanul támogatja a török EU-csatlakozási folyamatot.