Árpád
-2 °C
4 °C

Bármelyik pillanatban támadhatnak a törökök Észak-Irakban

2007.10.23. 18:18
Már a Közeljövőben elindíthatja az Irakban bujkáló kurd lázadók elleni hadműveletét a török kormány, jelentette be Londonban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Gordon Brown brit miniszterelnök elítélte a szeparatista PKK pártot, de hangsúlyozta, hogy London nem támogatja a katonai beavatkozást.

Bármelyik pillanatban élhet parlamenti felhatalmazásával az iraki hadműveletek megindítására a török kormány, jelentette ki Londonban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Mint mondta, a beavatkozás nem Irak területi integritása, hanem kizárólag a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szeparatista csoport ellen irányulna.

Recep Tayyip Erdogan, aki Gordon Brown brit miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, közös sajtóértekezletükön felidézte, hogy a török parlament a múlt héten felhatalmazást adott a kormánynak észak-iraki katonai akciók végrehajtására. A kormányfő nem tett pontos utalást a török katonai fellépés várható időpontjára, egyértelműen jelezte ugyanakkor, hogy akár a közeljövőben megindíthatják a támadásokat.

Gyakorlatozó PPK fegyveresek

Elmondta, hogy az iraki kormány meghonosított egyfajta mechanizmust a PKK kezelésére, de arra is emlékeztetett, hogy "14 hónapja várunk hiába arra, hogy ez eredményt hozzon ...nem várhatunk az idők végezetéig, meg kell hoznunk a saját döntéseinket". Éppen ezért figyelmeztetett, hogy a török kormány bármelyik pillanatban élhet a parlamenttől a katonai beavatkozásra kapott felhatalmazással.

Gordon Brown elítéli a kurd lázadókat

Gordon Brown a sajtóértekezleten kijelentette, hogy a brit kormány fenntartások nélkül elítéli a PKK akcióit, amikben török katonákat öltek meg, vagy raboltak el. A brit kormányfő elsősorban arra a hétvégi rajtaütésre célzott, amelyben kurd gerillák török területen megölték a török hadsereg legalább 12 katonáját, többet pedig magukkal hurcoltak.

Őrjáraton a török hadsereg egyik harckocsija (fotók: AFP)

Brown hozzátette, hogy a brit kormány betiltja a PKK és a hozzá kapcsolódó szervezetek nagy-britanniai tevékenységét, Irakban pedig megtesz mindent annak érdekében, hogy terroristák ne szivároghassanak át Törökországba. A brit miniszterelnök ugyanakkor egyértelmű utalást tett arra, hogy Nagy-Britannia nem lenne híve egy esetleges török katonai akciónak, mivel a brit kormány "támogatja azt a visszafogottságot", amelyet Ankara mutatott "az elmúlt napok nagyon nehéz körülményei közepette".

Londoni kommentárok szerint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok attól tart, hogy a török katonai beavatkozás felborítaná a jelenleg viszonylag nyugodt észak-iraki térséget. A brit miniszterelnök a szerdai sajtóértekezleten azt is közölte, hogy London változatlanul támogatja a török EU-csatlakozási folyamatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?