Vendel
6 °C
20 °C

Ismét törölték a British Airways több amerikai járatát

2004.01.31. 16:49
Biztonsági okokra hivatkozva törölték a British Airways több vasárnapi és hétfői amerikai járatát, közölte szombaton a legnagyobb európai légitársaság. A közlemény szerint sem vasárnap, sem hétfőn nem indul a korábbi sorozatos törlések, majd több órás várakoztatások miatt már hírhedté vált délutáni washingtoni járat, a BA 223-as. Törölték emellett a 207-es számú vasárnapi miami járatot is.
A British Airways nem adott részletes magyarázatot a járattörlésekre, csak annyit közölt, hogy "a kormánytól kapott értesülések után" hozta meg a szombaton bejelentett döntést. Előző nap az amerikai hatóságok közölték, hogy új hírszerzési értesülések szerint terrortámadás fenyegeti a BA 223-ast, valamint az Air France - közelebbről nem azonosított - egyes amerikai járatait. A BA 223-ast, amely mindennap délután 15:05 órakor indul menetrend szerint a londoni Heathrow repülőtérről az amerikai fővárosba, részletesen nem ismertetett terrorveszély miatt már január első hetében is több egymást követő napon törölték. Amikor ismét elindulhatott, hosszú ideig rendre négy-öt órás késésekkel szállt fel, brit tájékoztatás szerint azért, mert az amerikaiak állandóan egyre újabb információkat kértek be a járat utasairól.

Nincs magyarázat

Azóta sincs hivatalos és részletes magyarázat arra, hogy miért pont ezt a járatot érintették - és a jelek szerint érintik továbbra is - sorozatos törlések és biztonsági okokkal indokolt, több órás késések. A brit sajtóban közölt akkori találgatások között szerepelt az a változat, hogy a járatra egy olyan, terroristagyanúsként nyilvántartott személy próbált meg január első napjaiban felszállni, akiről az amerikai biztonsági szervek azt gyanították, hogy a brit gépet hatalmába akarta keríteni, és neki akarta vezetni valamely washingtoni célpontnak.

Felmerült az is, hogy a járatszám egyezik a Biztonsági Tanács egyik határozatáéval, amely a megszállt területeken élő palesztinok szenvedéseit ítélte el, és a terroristák e jelképes egyezés miatt szemelték volna ki ezt a gépet. A brit közforgalmi pilóták érdekképviseletének (BALPA) gyanúja szerint azonban az amerikai hatóságok így próbáltak nyomást gyakorolni az erősen vonakodó brit légitársaságokra a Washington által követelt fegyveres járatkísérők engedélyezése végett.