Jusztina
3 °C
16 °C

Eredménytelen a román értelmiségiek felhívása

2000.11.15. 11:51
Egyik államfőjelölt sem lép vissza - írják a szerdai román lapok. A válasz 80 értelmiségi ama kérésére fogalmazódott meg, hogy a demokratikus erők állítsanak közös jelöltet Iliescu választási győzelmének meghiúsítására. Az értelmiségieknek van is mitől félniük: a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a nacionalista Nagy-Románia Párt jelöltje még a második fordulóba is bejuthat.
Románia 80 értelmiségije a hét elején egy olyan felhívást tett közzé, hogy a demokratikus erők négy jelöltje közül hárman lépjenek vissza a közvélemény-kutatások szerint Iliescu után vezető, Theodor Stolojan javára. Az értelmiségiek - Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, Alexandru Paleologu stb. - ezzel a felhívással azt szeretnék megelőzni, hogy a második elnökválasztási fordulóba Ion Iliescu posztkommunista jelölt mellé Corneliu Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt jelöltje kerüljön.

A félelemnek oka van

Ion Iliescu a legnépszerűbb
A legutóbbi, kedden közzétett közvélemény-kutatás alapján az értelmiségiek félelme nem megalapozatlan. Ion Iliescu toronymagasan vezet 48,3 százalékkal, utána kullog Theodor Stolojan 14,2 százalékkal, és erősen felzárkózik mögéje C. V. Tudor 13,9 százalékkal. A pártok tekintetében továbbra is az RTDP vezet 51,6 százalékkal, a Nemzeti Liberális Párt és a Nagy-Románia Párt követi őt egyaránt 12,6 százalékkal, az RMDSZ 6,1 százalékkal a hatodik legerősebb párt.

Senki sem vonul vissza

A szerdai román lapok az államfőjelöltek reakcióit az értelmiségiek felhívására egy mondatban foglalják össze: senki sem vonul vissza. Theodor Stolojan, a Nemzeti Liberális Párt által támogatott, Iliescu után legnépszerűbb jelölt üdvözölte a felhívást, és arra szólította fel a felhívás szerkesztőit, győzzék meg a többi három jelöltet, hogy lépjenek vissza.

Frunda György
2000-ben is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség köztársaságielnök-jelöltje
A függetlenként induló, a Román Demokrata Párt által támogatott jelenlegi miniszterelnök, Mugur Isarescu szerint a felhívás zavarkeltő, és nem érti, miért neki kellene visszalépni. Frunda György, az RMDSZ jelöltje szerint nem rossz ötlet, hogy a pártok egyezzenek ki, de úgy vélte, már túl késő a jelöltek visszaléptetése.

Petre Roman jelenlegi külügyminiszter, aki a Demokrata Párt színeiben indul, úgy gondolja, ő az egyedüli, aki képes legyőzni Ion Iliescut. Ion Iliescu, az RTDP jelöltje pedig egyenesen ,,hatástalan, olcsó trükknek" nevezte a felhívást. Egyik kampánygyűlésén azt nyilatkozta: ,,Megijednek Ion Iliescutól. De miért? Mi ennek az oka?".