Judit
3 °C
7 °C

Eredménytelen a román értelmiségiek felhívása

2000.11.15. 11:51
Egyik államfőjelölt sem lép vissza - írják a szerdai román lapok. A válasz 80 értelmiségi ama kérésére fogalmazódott meg, hogy a demokratikus erők állítsanak közös jelöltet Iliescu választási győzelmének meghiúsítására. Az értelmiségieknek van is mitől félniük: a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a nacionalista Nagy-Románia Párt jelöltje még a második fordulóba is bejuthat.
Románia 80 értelmiségije a hét elején egy olyan felhívást tett közzé, hogy a demokratikus erők négy jelöltje közül hárman lépjenek vissza a közvélemény-kutatások szerint Iliescu után vezető, Theodor Stolojan javára. Az értelmiségiek - Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, Alexandru Paleologu stb. - ezzel a felhívással azt szeretnék megelőzni, hogy a második elnökválasztási fordulóba Ion Iliescu posztkommunista jelölt mellé Corneliu Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt jelöltje kerüljön.

A félelemnek oka van

Ion Iliescu a legnépszerűbb
A legutóbbi, kedden közzétett közvélemény-kutatás alapján az értelmiségiek félelme nem megalapozatlan. Ion Iliescu toronymagasan vezet 48,3 százalékkal, utána kullog Theodor Stolojan 14,2 százalékkal, és erősen felzárkózik mögéje C. V. Tudor 13,9 százalékkal. A pártok tekintetében továbbra is az RTDP vezet 51,6 százalékkal, a Nemzeti Liberális Párt és a Nagy-Románia Párt követi őt egyaránt 12,6 százalékkal, az RMDSZ 6,1 százalékkal a hatodik legerősebb párt.

Senki sem vonul vissza

A szerdai román lapok az államfőjelöltek reakcióit az értelmiségiek felhívására egy mondatban foglalják össze: senki sem vonul vissza. Theodor Stolojan, a Nemzeti Liberális Párt által támogatott, Iliescu után legnépszerűbb jelölt üdvözölte a felhívást, és arra szólította fel a felhívás szerkesztőit, győzzék meg a többi három jelöltet, hogy lépjenek vissza.

Frunda György
2000-ben is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség köztársaságielnök-jelöltje
A függetlenként induló, a Román Demokrata Párt által támogatott jelenlegi miniszterelnök, Mugur Isarescu szerint a felhívás zavarkeltő, és nem érti, miért neki kellene visszalépni. Frunda György, az RMDSZ jelöltje szerint nem rossz ötlet, hogy a pártok egyezzenek ki, de úgy vélte, már túl késő a jelöltek visszaléptetése.

Petre Roman jelenlegi külügyminiszter, aki a Demokrata Párt színeiben indul, úgy gondolja, ő az egyedüli, aki képes legyőzni Ion Iliescut. Ion Iliescu, az RTDP jelöltje pedig egyenesen ,,hatástalan, olcsó trükknek" nevezte a felhívást. Egyik kampánygyűlésén azt nyilatkozta: ,,Megijednek Ion Iliescutól. De miért? Mi ennek az oka?".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?