Edina
-12 °C
-3 °C

Titkos iraki szervezet szabotálja a fegyverzetellenőrzéseket?

2003.01.24. 07:07
Külön iraki szervezet szabotálja az ENSZ fegyverzetellenőrzéseit - véli az amerikai kormány. Irak nem számolt el rakéta-üzemanyagával, a tömegpusztító fegyvereket tavakban és parasztoknál rejtegeti és megfélemlíti a tanúkat. Az ellenőröknek nem bizonyítékot kell találniuk, hanem együttműködésre kell kényszeríteniük Irakot - jelentette ki az amerikai külügyi államtitkár-helyettes.
Különleges biztonsági szervezet foglalkozik Irakban a fegyverzetellenőrzés szabotálásával és a tanúk megfélemlítésével - véli az Egyesült Államok. A szervezetet Kuszaj Szaddam Husszein, az iraki elnök fia vezeti. Iraki biztonsági ügynökök ezrei segédkeznek abban, hogy a kényes dokumentumokat eldugják az ENSZ fegyverzetellenőrei elől - olvasható egyebek között a Fehér Ház csütörtökön "Mit jelent valójában a leszerelés" címmel közzétett 7 oldalas dokumentumában.

Hova lett a rakétaüzemanyag?

Kattintson a nagyításhoz! Az amerikai kormány értesülései szerint Irak tömegpusztító fegyvereket rejteget tavakban, parasztoknál falvakban, de mecsetekben és kórházakban is, és azokat egyik helyről a másikra szállítja. A bűnlajstrom felsorolja a tömegpusztító fegyverekről készített 12 ezer oldalas bagdadi nyilatkozat korábban is szóvá tett hiányosságait. Ezek szerint nem esik szó benne arról az üzemanyagról, amely kizárólag rakétákba való, elhallgatja azt is, hogy Irak olyan rakétákkal végzett kísérletet, melynek hatótávolsága meghaladja az engedélyezett 150 kilométert, s nem tudni meg belőle, mi történt több száz kilogramm lépfene-készlettel.

Nem kell bizonyítékokat találniuk

Bagdad dúsított uránt próbált külföldről beszerezni, erről ugyancsak nincs említés a feltáró nyilatkozatban. Washington ismét Hans Blix értésére adta, hogy a fegyverzetellenőröknek nem az a dolga, hogy cáfolhatatlan bizonyítékot találjanak Irak bűnösségére, hanem azt kell ellenőrizniük, hogy Bagdad együttműködik-e a Biztonsági Tanáccsal leszerelési kötelezettségének teljesítésében.

Öt iraki jut egy ellenőrre

Az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője csütörtökön New Yorkban találkozott tanácsadó testületével, amelynek tagjai tudósok és több ország kormányának tisztviselői. "Az ellenőröknek nem az a feladata, hogy tűt keressenek a szénakazalban" - jelentette ki a találkozón John Wolf amerikai külügyi államtitkár-helyettes. Blix és Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója hétfőn értékeli az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt az ellenőrök eddigi tevékenységét és Bagdad együttműködési készségét.

Blix jelentésében egyebek között kitér majd arra, hogy Bagdad feltételekhez köti az U-2 felderítőgépek használatát az ellenőrzésben és még nem járult hozzá ahhoz, hogy az iraki tudósokat a hatalom képviselőinek jelenléte nélkül is kikérdezhessék. Blix elmondta, hogy a tudósok kikérdezésénél egy fegyverzetellenőrre olykor öt hivatalos iraki személy is jutott.