Emőke
-4 °C
9 °C

Berlusconi újságírókat sérteget

2006.02.08. 11:30
Külföldi újságírókat sértegetett egy televíziós talkshowban Silvio Berlusconi. Haragját az válthatta ki, hogy a küföldi lapok nem bánnak vele kesztyús kézzel, pedig Olaszországban az ellenőrzése alatt álló újságok és tévék smúzolásához szokott.

"Másodrendűek" - jellemezte az Olaszországban ténykedő külföldi tudósítókat az április 9-i választásokra készülő miniszterelnök, Silvio Berlusconi. A jobboldal vezére már négy évvel ezelőtt, első megválasztásakor is belekötött a világsajtóba, igaz, akkor csak kommunistának nevezte a külföldi tudósítókat.

Berlusconi egy hét eleji televíziós talkshowban mondta, hogy "a külföldi lapok olyan tudósítókat küldenek Olaszországba, akik őszintén szólva nem a legjobbak". Kijelentése heves felháborodást váltott ki a tudósítók körében, szervezetük hivatalosan is tiltakozott a miniszterelnöki sértés ellen.

"Az egyesület tagjai között a világ minden tájáról érkezett újságírók megtalálhatók, akik tiszteletet és megbecsülést vívtak ki maguknak valamennyi olasz párt politikusai és az olasz társadalom részéről" - áll a szervezet nyilatkozatában. A tudósítók szerint Berlusconi kijelentése méltatlan egy miniszterelnökhöz.

Berlusconi csak kivételes alkalmakkor ad interjút külföldi újságíróknak. Igaz, a múltbeli bűneit törvénymódosításokkal lenullázó kormányfővel a külföldi lapok keményebben bánnak, mint a jelentős részben az ő, illetve vállalatai ellenőrzése alatt álló olasz sajtó.