Bernadett
-2 °C
4 °C

Kémet fogtak a Fehér Házban

2005.10.06. 14:54
Egy fülöp-szigeteki ellenzéki csoport aktivistája kémkedett a Fehér Házban. A 46 éves férfi már Al Gore stábjában is dolgozott, nemrég Dick Cheney alelnök munkatársaként alkalmazták.

Lebukott egy fülp-szigeteki kém, aki a Fehér Ház legbelsőbb köreiben dolgozott. Az FBI és a CIA értékelése szerint az elnöki hivatal modernkori történetében most először fordult elő, hogy kém férkőzött a személyzetbe, jelentette az ABC News.

"Nem tudok olyan esetről, amikor egy kém átcsúszott volna az átvilágításon" - nyilatkozta az esetről Richard Clarke, Clinton egykori fehér házi tanácsadója.

A 46 éves, fúlöp-szigeteki számrazású volt tengerészgyalogos Leandro Aragoncillo legutóbb Dick Cheney alelnök stábjában dolgozott, de elsőként a Clinton-kormányzat alkalmazta. 2000-ig Al Gore stábjának volt a tagja.

"Annak ellenére, hogy nem az oroszok vagy más kormány kéme jutott be hozzánk, a puszta tény, hogy ez megtörténhetett is nagyon aggasztó" - nyilatkozta az ABC-nek John Martin, a ki 26 évig volt a kormányzati szervek legfőbb kémvadásza.

Aragoncillot az FBI buktatta le, amikor a férfi a nyomozóhivatal Fort Monmouth-i hírszerző központjában töltött le száznál is több titkos aktát. A hatóságok vádjai szerint Aragoncillo a Fülöp-szigetek elnökéről gyűjtött leleplező adatokat, amit egy puccsra készülő fülöp-szigeteki csoportnak adott át.

A lebukott kém egy hónappal ezelőtti letartóztatása óta együttműködik a hatóságokkal, írja az ABC News. Vallomásában elismerte, hogy Dick Cheney munkatársaként kémkedett.