Gerzson
-3 °C
2 °C

Ausztrál kém szivárogtatott a KGB-nek

2004.11.02. 10:56
Az ausztrál hírszerzésen keresztül szerezte meg a brit és az amerikai kémszolgálatok legtitkosabb értesüléseit a KGB. A tizenöt éven keresztül szivárogtató kettős ügynök több ezer dollárt kapott szolgálataiért Moszkvától. A kémet a mai napig sem tudták lebuktatni a hatóságok.
Tizenöt éven át szivárogtatta ki a KGB-nek a brit és az amerikai hírszerzés legérzékenyebb titkos dokumentumait egy ausztrál kém - értesült az ausztrál ABC televíziós társaság. Az ABC birtokába került dokumentumok szerint az Ausztrál Titkosszolgálati Szervezet (ASIO) egyik orosztolmácsa olyan szintű titkokat juttatott Moszkvába, hogy a szovjet titkosszolgálat elsőre nem is hitt valódiságukban.

Nem tudták elkapni

Az oroszoknak dolgozó brit kettősügynök, a brit elhárításban egykor felső vezetőként dolgozó Kim Philby azonban hitelesítette a dokumentumokat.

Az ABC-nek nyilatkozó egykori KGB-tábornok, Oleg Kalugyin szerint miután sikerült beépülniük az ASIO-ba, az orosz kémeknek a CIA, az MI5 és az MI6 tevékenységének egészére rálátása volt. Az amerikaiak, miután tudomást szereztek a szivárogtatásról, jelentősen csökkentették az ASIO-nak juttatott információk számát.

A kém ellen az 1990-es évek elején büntetőper kezdődött, a négy hónapig tartó tárgyalás során azonban nem sikerült rábizonyítani a szivárogtatást. Kalugyin szerint canberrai emberük több ezer dollár juttatást kapott szolgálataiért. A tábornok szerint emberüket az ausztrál hatóságok a mai napig nem tudták lebuktatni.