Nem valószínű, hogy Bush csütörtök előtt támadna

2003.03.18. 11:07
Bush Huszeinnek és családjának címezte ultimátumát, ez Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint arra utal, hogy az amerikaiak el akarják választani a diktátort hadserege vezetésétől. Tálas szerint az Egyesült Államok feltehetően kivárja a 48 órás ultimátum lejártát. A szakértő szerint esélyes, hogy Irak vegyi fegyvereket vet be.
Ki fogja várni a Huszeinnek adott 48 órás határidő lejártát az Egyesült Államok a támadás megkezdése előtt - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutató Hivatalának főigazgató-helyettese. Bush amerikai elnök kedd hajnali, hadüzenettel egyenértékű beszédéről szólva a biztonságpolitikai szakértő úgy vélte, annak nyilvánvaló célja a hadsereg megosztása.

A vegyi fegyverek használata benne van a pakliban

"Bush Huszein és családja távozását követelte" - mondta Tálas, ez szerinte arra utal, hogy Bush "le akarja választani" a diktátorról a rezsim vezetésének többi tagját. A főigazgató-helyettes nem tartja kizártnak, hogy Irak vegyi fegyverek bevetését fontolgatja, mint mondta, "ez benne van a pakliban".

Az iraki hadsereg egy része átállhat

Az amerikai védelmi minisztérium múlt heti bejelentése szerint a Pentagon tárgyalásokat folytat az iraki tisztikarral bízva abban, hogy a diktatúra hadseregének legalább egy része megadja magát a hadműveletek kezdete előtt. Nem tudni azonban semmi biztosat a tárgyalások formájáról.

Mindenképpen megszállják Irakot

Tálas szerint amennyiben az amerikaiak tényleg közvetlen tárgyalásokat folytatnak az iraki tisztekkel, előfordulhat, hogy egyes hadosztályok megadják magukat. "Az amerikaiak azonban többször is nyilvánvalóvá tették, hogy Irak megszállására készülnek" - tette hozzá a szakértő. Véleménye szerint kizárt, hogy a hadsereg lemondana a tényleges, "fizikai" jelenlétről Irakban.  • Hírek
  • Bankszámla