Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Házak, hajók, és emberek ellen

2001.09.12. 01:10
A New York-i World Trade Center és a Pentagon ellen kedden intézett támadáshoz hasonló méretű, szervezettségű és pusztító erejű akcióra még nem volt példa a történelem során.
2000. október 12. Ádenben öngyilkos bombatámadás éri az amerikai haditengerészet rombolóját, a USS Cole-t. A támadásban tizenhét tengerész életét veszíti, harminckilencen megsebesülnek. A nyomozás szerint az akció mögött - akár csak az afrikai nagykövetségek esetében - Oszama bin Laden áll.

1999. szeptember Csecsen merénylők egy héten belül két lakóházat robbantanak fel Moszkvában és Bujnakszkban. A terrorakciókban több mint háromszázan veszítik életüket.

1998. augusztus 7. Öt perccel egymás után bombatámadás éri az Amerikai Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségeit. Nairobiban százharminckilencen vesztették életüket, és ezerkétszázan megsérültek. Tanzánia fővárosában, Dar es Salaamban kilenc halálos áldozatot és ötvenhét sérültet követel a merénylet. A világ ekkor ismeri meg a robbantásokat kitervelő szaúdi milliomos, Osama bin Laden nevét.

1995 április 19. Egy teherautóba rejtett pokolgép elpusztít egy Oklahoma City beli kormányzati épületet. A merényletnek 168 halálos áldozata van. A robbantásért 2001 júniusában kivégzik Timothy McVeigh-t.

1995 március 20. Egy terroristacsoport öt tartály ideggázt helyez el a tokiói metró három kocsijában. A szarint tartalmazó pokolgépek a terv szerin egyszerre érkeztek volna a japán főváros földalattirendszerének központi állomására. A támadás nyomán tizenketten életüket vesztették, 3227-en sérüléseket szenvedtek.

1993 február 26. Egy gépkocsiba rejtett pokolgép robban a World Trade Center földalatti parkolójában. Hatan életüket veszítik. A bombatámadásért egy egyiptomi vallási vezetőt, Omar Abdel Rahmant teszik felelőssé.

1988 december 21. A PanAm 103-as járatán bomba robban. Az utasszállító egy skót kisvárosra, Lockerbie-re zuhan. A járaton 259-en a földön tizenegyen vesztik életüket.

1972 szeptember 5. Müncheni olimpia. Palesztin terroristákból álló csoport kilenc izraeli sportolót ejt túszul az olimpiai faluban. A túszejtők kétszáz társuk szabadon engedését követelik Izraeltől. A tűzpárbajban tizenegy izraeli sportoló, öt terrorista, és egy rendőr veszíti életét. Három túszejtő a hatóságok kezére kerül, de őket egy hónappal később egy Lufthansa járat eltérítése során (az utasok életéért cserébe) szabadon engedik.