Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Elfogadta a terrorizmusellenes törvény tervezetét a washingtoni szenátus

2001.10.12. 14:16
Elsöprő többséggel, 96-1 arányban fogadta el a száztagú washingtoni szenátus azt a törvénytervezetet, amely bővíti a bűnüldöző és az igazságügyi szervek jogi lehetőségeit a terrorizmussal és a terroristagyanús személyekkel, szervezetekkel szemben. A tervezettel kapcsolatban minimális vita volt a szenátusban, azt azonban még a képviselőháznak is el kell fogadnia.
Rövid vita után elsöprő többséggel fogadta el a szenátus az Amerikát Egyesítő és Erősítő (Uniting and Strengthening America, USA act) törvényt. A vita rövidségét elősegítette, hogy a szenátusi demokrata többség vezetője, Thomas A. Daschle félreállította a szintén demokrata Russell D. Feingold szenátort, aki többször is hangsúlyozta kételyeit a polgári szabadságjogokat korlátozó törvénnyel szemben, és végül egyedüliként ellene szavazott.

Aggódik a szabadságjogokért

Patrick J. Leahy
Az elfogadott tervezet egyébként a szenátusi Igazságügyi Bizottság és a Bush-adminisztráció közötti háromhetes intenzív egyeztetések eredményeként jöhetett létre. A javaslat legtöbb elemében megegyezik a kormányzat által kérttel, de elutasítja azt a kérést, hogy a terrorizmussal gyanúsított nem amerikai gyanúsítottakat bírósági jóváhagyás nélkül is korlátlan ideig előzetes letartóztatásban tarthassák.

"Mindent megtettem, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsek a terrorizmus veszélyének megbélyegzése és az alkotmányos szabadságaink védelme között" nyilatkozta Patrick J. Leahy, az Igazságügyi Bizottság demokrata elnöke a The Washington Postnak. "Aggodalmaim ellenére beleegyeztem a kormányzat javaslataiba, mert fontos a nemzeti egység megőrzése ezekben a válságos időkben".

Lehet, hogy megelőzhető lett volna a tragédia?

A kormányzathoz a szenátus javaslat közelebb áll, mint a képviselőházé, ami jobban korlátozná az eszközök használatát, például az elektronikus megfigyelésre vonatkozó szakasz két éven belül automatikusan hatályát vesztené. A szenátus javaslatában nem szerepel ez a kitétel, bár a szóvivőjük szerint nyitottak a tervezetbe vételére a jövőbeni, a képviselőházzal való egyeztetések folyamán.

"A javaslatok többsége nem új, többségüket már évekkel ezelőtt indítványozták. Ki tudja, lehet hogy elfogtuk volna a terroristákat az akciók előtt, ha már érvényben lettek volna" - mondta a Postnak Orrin Hatch szenátor, az Igazságügyi Bizottság kissebségi vezetője.

Ami csak szem-szájnak ingere

A szenátus törvénytervezete megengedné a "vándorló beszédrögzítést" az eddigi vonalra telepítettel szemben, könnyebbé tenné a lehallgatásokat, az e-mail és internetforgalom vizsgálatát, és az FBI-nak megengedné esküdtszéki és kihallgatási jegyzőkönyvek titkosszolgálatokkal való megosztását. A tervezet értelmében hét napra nőne a rendőri felügyelet lehetséges időtartama, zárolhatnák, illetve elkobozhatnák a feltételezett terroristák vagyonát.

A javaslat tartalmaz még pénzmosás elleni kiterjesztéseket is, amelyek a terroristák pénzügyi hátterének megtörését célozzák. Megtiltaná például az amerikai bankoknak off-shore bankokkal való üzleteit.