Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Háború egy szappanopera miatt?

2003.01.29. 16:51
Súlyos zavargások törtek ki Kambodzsában egy thai színésznő szappanoperában elmondott, szerep szerinti mondata miatt. A sorozatbeli karakter az angkori templomok visszacsatolását követelte. A kambodzsai tüntetők felgyújtották a thai nagykövetséget, Thaiföld katonaság bevetését fontolgatja
Tüntetők felgyújtották Thaiföld kambodzsai nagykövetségét. A tiltakozókat egy thai szappanopera-színésznőnek tulajdonított mondat robbantotta ki - írja a BBC. Suvanant Kongying a kambodzsaiak szerint az angkori templomkomplexum területének átadására szólította fel országukat.

Thaiföld a hadsereg bevetését fontolgatta

A thai kormány katonai erő bevetését fontolgatta Kambodzsában élő állampolgárai megmentésére, a tervet azonban egyelőre elhalasztották - jelentette a BBC. A hadsereg mindenesetre továbbra is készenlétben áll - közölte Thaksin Shinawatra thai miniszterelnök.

Szerepből idéztek

Suvanant szerint a zavargásokat kirobbantó mondat félreértésen alapul, azt nem ő, hanem filmbeli karaktere mondta egy két évvel ezelőtt sugárzott szappanopera-epizódban. "Soha semmit nem nyilatkoztam Kambodzsáról. Sajnálom, hogy ennyi embert megbántott ez a téves információ" - nyilatkozta a színésznő a BBC-nek.

Utcai zavargások, tehetetlen rendőrség

A Suvanantnak tulajdonított kijelentés nagy felháborodást váltott ki Kambodzsában. A tiltakozók kedden egész nap thai-gyalázó rigmusokat kiabáltak és zászlókat égettek, majd éjszaka a thai nagykövetség elé vonultak. A rendőrség riasztólövésekkel kísérelte meg feloszlatni a tömeget, ám az felgyújtotta a követség épületét.

A kambodzsai főváros Phnom Penh más részein is zavargások törtek ki, a tiltakozók thai tulajdonú üzletekre támadtak. "Mindent elkövetünk a megfékezésükre, rendelkezésünkre áll a katonaság és a rendőrség is, mégis tehetetlenek vagyunk" - nyilatkozta Moung Khim Phnom Penh-i rendőri vezető a Reutersnek.

Több évszázados konfliktus

Az angkori templomokat a félszigeten a IX-XV. század között uralkodó Khmer birodalom idején építették. A khmereket a thaiok győzték le a XV. században, gyakorlatilag csatlósukká téve azt. A templomok területi hovatartozása gyakorlatilag ettől fogva vita tárgyát képezi a két ország között.