Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Megválasztották Thaiföld új kormányfőjét

2008.09.17. 07:46
Nem törekszik az ellenzék megbékítésére a thai kormánypárt. Miután a múlt héten lemondásra kényszerítették a két éve megbuktatott Takszin Sinavatra bábjának tartott Szamak miniszterelnököt, most Takszin sógorát választották miniszterelnöknek.

Bár Thaiföld csak öt napig volt kormányfő nélkül, az új miniszterelnök megválasztása aligha oldja meg az utcai zavargásokba torkolló politikai válságot. A kormányzó Nép Ereje Párt (PPP) ugyanis a két éve puccsal megbuktatott Takszin Sinavatra sógorát, Szomcsaj Vongszavatot választotta kormányfőnek, jelentette a BBC.

Szomcsaj a múlt hét óta ügyvezető kormányfőként ténykedik, elődjét, Szamak Szundaravedzset a legfelsőbb bíróság kényszerítette lemondásra. Szamak megbuktatására az ellenzék főereje kezdeményezett tüntetéseket - ezek torkolltak zavargásokba.

Az ellenzék vádjai szerint Szamak az elüldözött, korrupcióval gyanúsított Takszin bábja volt - gyaníthatóan Takszin sógorának megválasztása nem fogja megbékíteni a tiltakozókat.

A BBC elemzője szerint is komoly ellenállással kell majd szembenéznie Szomcsaj kormányfőnek. Bármilyen döntést is hoz, számítania kell rá, hogy sógora befolyásának nyomai után fognak kutatni ellenfelei.

Takszin júliusban Nagy-Britanniába menekült, hogy kivonja magát a korrupciós eljárás alól. Vagyonát zárolták, így kénytelen volt megválni a tulajdonában lévő Manchester City futballcsapattól is.

Szomcsaj első, és talán legnehezebb feladata a kormány működőképességének helyreállítása lesz. Az ellenzéki tüntetők augusztus vége óta megszállva tartják a kormányépületeket Bangkokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!