Bernadett
0 °C
4 °C

Bemutatták a meggyilkolt van Gogh Fortuynről szóló filmjét

2004.12.13. 12:40
A holland társadalom válságát hangsúlyozták a novemberben meggyilkolt Theo van Gogh utolsó filmjének bemutatóján megjelentek. Az iszlámot támadó nézetei miatt meggyilkolt rendező utolsó filmje a bevándorlóellenessége miatt meggyilkolt Pim Fortuynről szól.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette mutatták be a novemberben meggyilkolt Theo van Gogh utolsó filmjét Hágában. A szintén meggyilkolt populista politikusról, Pim Fortuynről szóló dráma szerdától lesz elérhető az interneten, a mozik januárban tűzik műsorukra az alkotást.

Két meggyilkolt emlékére

Az ünnepi premieren hírességek és van Gogh rokonai is részt vettek. "Sajnos, a film már nem csak Fortuynnek, de van Goghnak is emléket állít", nyilatkozta a Reutersnek a populista politikus meggyilkolásának napja után 06/05 címen forgalmazott filmről Tara Elders, az alkotás egyik főszereplője.

A filmben a rendező amellett, hogy emléket állított a bevándorlás ellen elsőként fellépő, iszlámellenes, de a liberális értékeket védelmező meleg politikusnak, a holland titkosszolgálatot is megvádolta a gyilkosságban való részvétellel. Fortuynnel egy állatvédő végzett 2002-ben, közvetlenül a hollandiai választások előtt. Van Gogh teóriája szerint a titkosszolgálatok azért voltak érdekeltek a politikus halálában, mert Fortuyn ellenzett egy hadiipari szerződést.

Bárhol megtörténhet

Ahogy az iszlámellenes Fortuyn, úgy van Gogh meggyilkolása is a liberális holland társadalom válságára utal. "A hollandok mindig úgy gondolták, hogy a tumultózus világ egy csendes kis szigetén élnek, ez azonban már soha többé nem lesz így. Hollandia esete azt mutatja, hogy ez bárhol megtörténhet", nyilatkozta a Reutersnek Gijs van de Westelaken, a 06/06 producere.

Theo van Goghot nem sokkal a most bemutatott film utómunkáinak befejezése után ölte meg egy marokkói származású, szélsőséges iszlám csoportokkal is kapcsolatot tartó merénylő. A gyilkosság nagy felháborodást váltott ki, és iszlámellenes akciókat okozott. A két gyilkosság véleményformáló hatására jellemző, hogy nem sokkal van Gogh halála után egy televíziós szavazáson Fortuynt választották minden idők legnagyobb hollandjának.