Valér
2 °C
8 °C

Dán szemtanúi voltak a britek kínzásainak

2004.05.14. 06:41
Kórhzi dolgozók tanúsíthatják, hogy a brit katonák is kínozták iraki foglyaikat. Két dán ápolónő tavaly szeptemberben kezelt megkínzott foglyokat. Egyik ápoltjuk belehalt sérüléseibe.
Két dán ápolónő szemtanúja volt annak, hogy brit katonák iraki foglyokat kegyetlenül megkínoztak - jelentette be csütörtökön a dán védelmi minisztérium. A két nővér tavaly szeptemberben a brit ellenőrzés alatt lévő déli-iraki Bászra egyik tábori kórházában dolgozott, amikor egy kihallgatásról két súlyosan bántalmazott iraki férfit szállítottak be hozzájuk.

Az egyikük később belehalt a kínzás közben elszenvedett sebeibe.

A két szemtanú jelentette az esetet egy dán katonai jogi tanácsadónőnek. Jelentésük azonban csak csütörtökön jutott el a koppenhágai védelmi minisztériumba.

A tárca vezetője, Soeren Gade a dán vezérkari főnökséget kérte fel, hogy járjon utána, miért nem jutott akkor a legfelsőbb dán katonai vezetés tudomására a szemtanúi beszámoló. Azt a választ kapta, hogy a tanácsadónő a brit koalíciós haderő hatóságait tájékoztatta az esetről, ahol azt mondták neki, már vizsgálják az ügyet.

Szabadulnak

Az amerikai hatóságok megkezdték az Abu Grébi börtön foglyainak szabadon bocsátását. A kínzásokról elhíresült fegyintézetben háromszáztizenöt iraki tartanak fogva, első csoportjuk, a női foglyok szabadon engedését két nappal ezelőtt jelentették be az illetékesek. A foglyokat egy nappal azután engedik szabadon, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter látogatást tett a börtönben.