Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vádalku a kínzások ügyében?

2004.05.19. 13:20
Nem érdeklik a katonaság vizsgálóit az abu-grébi börtön kihallgatótisztjeinek utasításai - állítja a börtön korábbi rendszergazdája. A kínzások egyik tanúját állítása szerint azzal fenyegették meg, hogy felelősségre vonhatják, amiért nem jelentett korábban. Az első bíróság elé állított börtönőr vádalkut kötött és bűnösnek valotta magát.
Vádalkuval zárult az iraki kínzások ügyében indított első katonai büntetőeljárás - jelentette a CNN. Az abu-grébi börtönben feltárt visszásságokkal kapcsolatban hét amerikai katonát állítanak katonai törvényszék elé. Az első vádlott, Jeremy Sivits a vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, bűnösségét a bíróság is kimondta. Az ítélethirdetés után a bíró szünetet rendelt el, mely után kiszabja a legfeljebb egy éves börtönbüntetést is - írja a CNN.

Hárman hallgatnak

Sivits a vádalku értelmében kész tanúskodni a többi vádlott ellen is. Sivits két másik társa is vádalkut köthetett a katonai ügyészséggel. Három másik vádlott, Charles Garner őrvezető, Ivan "Chip" Frederick törszőrmester és Javal Davis őrmester nem kértek vádalkut szerda hajnali eligazításukon - jelentette a CNN.

Nem látták a tanúkat

A vádlottak ügyvédei nem beszélhettek a vád tanúival, az iraki foglyokkal, ezért időt kértek. Az ügyben eljáró katonai bíró, James Pohl ezredes felkérte a kormányzatot, hogy indokolja a tanúmeghallgatások megakadályozását. A három vádlott tárgyalását június 21-re tűzte ki.

A bírósági tárgyaláson elhangzottakat az ügyészek a további tárgyalásokon is felhasználják. "A stratégia, hogy felgöngyölítsék a parancsok útját és eljussanak azok kiadójához" - nyilatkozta a CNN-nek Michael Scharf, A Case Western jogi egyetem professzora.

Elsimítanák az ügyet

Az ABC értesülései szerint ugyanakkor a katonai ügyészség megpróbálja elsimítani az ügyet. A kínzások egyik tanúja, Samuel Provance őrmester szerint az ügyben hétnél több katona érintett, társai azonban inkább hallgatnak, vagy elhallgatatták őket.

A jelenleg Németországban állomásozó Provance, az abu-grébi börtön korábbi rendszergazdája szerint kihallgatásakor a vizsgálatot vezető tiszt, George Fay Provance szerint csak a börtönőrök után érdeklődött, az utasításokat adó kihallgatótisztek után nem. A kihallgatók a katonai hírszerzés munkatársai, Fay a hírszerzők vezérkari főnöke.

Provance szerint Fay azzal is megfenyegette, hogy felelősségre vonhatják, amiért eddig nem beszélt a kínzásokról - jelentette az ABC News. Erre fel ő a kihallgatásán is inkább letagadta, hogy bármit is tud. Mint mondta, sok társa is így tett. A hadsereg szerint az eljárás hivatalos része, hogy felajánlják a vallomás megtagadását.