Klaudia
-4 °C
2 °C

A 'halál háromszögében' támadnak az amerikaiak

2004.11.23. 16:41
Harmadik nagy támadását indította meg az iraki lázadók ellen az amerikai hadsereg Fallúdzsa ostroma óta. A britekkel és irakiakkal megerősített amerikai csapatok a "halál háromszögének" nevezett mocsaras tanyavilágában próbálják felszámolni a helyi síita lakosságot terrorizáló szunnita csoportokat.
Nagyszabású katonai akciót kezdtek az amerikai, a brit és az iraki csapatok Bagdadtól délre a lázadók ellen, jelentette az AP. A koalíciós haderő az úgynevezett halál háromszögében, a fővárostól délre elterülő, főként síiták lakta tanyavilágban kezdte meg a főként szunnita lázadócsoportok felszámolását.

Az AP jelentése szerint az első napi harcokban harminckét lázadót ejtettek foglyul a koalíciós katonák.

Síitákat támadtak

A mocsaras tanyavidéken a szunnita lázadók leginkább a helyi síita lakosságot terrorizálták, az amerikaiak szerint részben azért, hogy csapatokat vonjanak el Fallúdzsa ostromától. A lázadók a helyiek zaklatása mellett rendszeres támadásokat intéztek a térségben járőröző amerikai katonák és az iraki biztonsági erők ellen is.

A térségben számos nyugati állampolgárt raboltak el. A megnövekedett lázadó-tevékenységet jellemzi, hogy az elmúlt három hétben az iraki biztonságiak kétszázötvennél is több lázadót fogtak el.

Folyamatos harcot indítottak

Az amerikai katonai akciót a brit Black Watch ezred első zászlóalja is segíti. A Black Watch ezredet nemrégiben irányították át Bászrából a babiloni körzetbe, hogy megerősítsék a lázadók menekülési útvonalát elzáró amerikai harcoló alakulatokat.

A "halál háromszögében" indított akció a harmadik nagy hadművelet a lázadók ellen Fallúdzsa ostroma óta. Az amerikaiak korábbanMoszulban és Ramadiban indítottak támadást a választások lebonyolítását fenyegető lázadócsoportok leverésére és felszámolására.