Sára, Márió
2 °C
6 °C

Cunamihoz gyenge volt a földrengés

2005.03.29. 16:52
Jóval kisebb energiájú volt a húsvéti szumátrai földrengés a karácsonyi cunamit okozónál, magyarázzák a tudósok a pusztító szökőár elmaradását.

Csak pánikot okozott, cunamit nem a Szumátra partjainál bekövetkezett földrengés hétfőn. A kutatók szerint ennek oka az lehetett, hogy a hétfői földrengés energiája meg sem közelítette a karácsonyi, háromszázezer ember halálát vagy eltűnését okozó cunamit elindító földrengését. A mostani földrengés epicentruma ráadásul mélyebben volt a földkéregben, mint a karácsonyi földrengéséé, írja a BBC.

Gyenge volt

A húsvéti földrengés epicentruma az indonéz partoktól kétszáz kilométerre, a Sunda-árokban volt. A terület egyike a föld leginkább földrengésveszélyes övezeteinek, a karácsonyi rengés is ezen a területen következett be. A kutatások szerint az ilyen feszültségi gócoknál bekövetkező rengések hajlamosak párosával bekövetkezni, így a hétfői földrengés nem is számított igazán meglepőnek a szeizmológusok körében.

John McCloskey, az észak-írországi Ulster Egyetem geológusa tíz napja a Nature című folyóiratban megjelent cikkében jelezte, hogy a karácsonyi földrengés nagyon megnövelte a kőzetlemezek közti feszültséget a Sunda-árokban. Véleménye szerint most azért maradhatott el a cunami, mert a mostani földrengés sokkal gyengébb volt a karácsonyinál.

A karácsonyi földrengés a Richter-skála szerint alig hat tizeddel volt erősebb a mostani, 8,7-es erősségűnél. A Richter-skála azonban exponenciálisan nő, így a karácsonyi rengés a mostaninál tizenkét-tizenötször erősebb hatású volt.

Törpehullám

Karácsonykor az Indiai-óceáni lemez csúszott be a kontinentális burmai lemez alá, a felszabaduló energia hatására a tengerfenék beomlott, a keletkező szökőár a part előtti sekély vizekben feltornyosulva tíz méter magasságú hullámot okozott. A mostani rengéseket követően csak egy kisebb cunamit észleltek, ez azonban a Maldív-szigeteken elhelyezett mérőegységek jelentése szerint alig 20-50 centis hullámot okozott.

Greg Romano, az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszféra-megfigyelési Központ vezetője szerint a karácsonyi cunamit a földlemezek függőleges elmozdulása okozta. "Most közel sem volt akkora az elmozdulás", nyilatkozta a BBC-nek. Romano szerint ez összefüggésben lehet azzal is, hogy a mostani rengés epicentruma mélyebben, a földkéregben volt. "Nem tudjuk pondosan, milyen mélyen keletkezett a rengés, de azt tudjuk, hogy mélyebben, és ez kisebb hatást okozott a felszínen", mondta.