József, Bánk
-7 °C
0 °C

Vége az irakiak taszári kiképzésének

2003.03.31. 19:29
Hamarosan elindul, hogy visszatérjen Irakba a Huszein elől elmenekült civilek második és egyben utolsó turnusa. A Somogy megyei amerikai bázison háromezer helyett hetvenhat iraki civilt képeztek ki közigazgatási és segélyelosztási feladatokra.
Végleg befejeződik a taszári kiképzés, az amerikai kiképzők és a kiképzett irakiak második csoportja hamarosan elhagyja a Somogy megyei bázist. Az MTI úgy értesülése szerint Juhász Ferenc honvédelmi miniszter minderről hétfőn délután tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt.

Sokkal kevesebben voltak

A magyar és az amerikai kormány közötti megállapodás értelmében a taszári bázison az új iraki közigazgatásban közreműködő civileket készítettek fel várható feladataikra. A felkérés 3 ezer civil kiképzésére szólt két turnusban, ám ennél jóval kevesebben vettek részt a felkészítésben.

A taszári bázisra január 29-én érkezett az első ötven fős első iraki különítmény, amely február végén távozott; sajtóértesülések szerint a 26 fős második csoport is hamarosan elhagyja a bázist.

A segélyek elosztásában segédkeznek?

A Taszáron kiképzett iraki önkéntesek egy csoportja március végén már a dél-iraki kikötováros, Umm Kaszr közelében egy hajón várakozott, hogy megkezdhesse feladatát. Taszári amerikai katonai körökből származó információk szerint a magyarországi bázison kiképzett irakiak előreláthatóan csütörtöktől az ENSZ humanitárius segélyszállítmányának elosztásában segédkeznek.