Háborúellenes demonstrációk az egész világon

2003.03.22. 20:23
Világszerte tízezrek tiltakozzanak az iraki háború ellen, sőt Dél-Libanonban tízen szolidaritásból éhségsztrájkot kezdtek. A legkeményebb tüntetések Egyiptom, Bahrein és Libanon mellett Rómában és Milánóban voltak. Olaszországban egyébként is országos forrongás megy.
New Yorkban szombaton százezres tömeg vonult fel, tiltakozásul az iraki háború ellen. A tüntetők egy része összecsapott a rendorökkel. Megmozdulások voltak más amerikai városokban is.

Berlinben 30 ezren

Németország nagyvárosaiban ezrek tüntettek a globalizációellenes Attac mozgalom és szakszervezetek felhívására. Berlinben mintegy 30 ezren tiltakoztak az utcákon az ellen a kormánydöntés ellen, hogy az iraki légicsapásokat végrehajtó amerikai repülőgépek áthaladhatnak a német légtéren is.

Hamburgban és Münchenben hozzávetőleg 5-5 ezren, Düsseldorfban néhány ezren gyűltek össze. Frankfurtban Európa minden tájáról mintegy 25 ezer kurdot várnak arra felvonulásra, amelynek résztvevői az iraki és törökországi kurdok iránti szolidaritásukat akarják kifejezni.

Athénban 30 ezren, Amszterdamban 20 ezren

Athénban a rendőrség szerint közel hétezer, a szervezők szerint 30 ezer ember tiltakozott a Bagdadot ért légicsapások miatt. Előző nap több mint kétszázezren vonultak ki a görög főváros utcáira, a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapások nyomán 23 személyt vettek őrizetbe.

Brüsszelben szombat délután a háború megindítása óta immár harmadszor tüntetnek: a város központjából mintegy ezer ember indult el az amerikai nagykövetség elé, hogy tiltakozzon a háború miatt. Amszterdamban hozzávetőlegesen 20 ezren vonultak fel, de Londonban is több ezer ember gyülekezett a délutánra meghirdetett tüntetésre. Rómában 70 ezren, Milánóban 100 ezren

Rómában mintegy hetvenezren, Milánóban pedig legalább százezren vonultak szombaton az utcára tüntetni a háború ellen, hasonló megmozdulások voltak Itália más városaiban, számos helyen még verekedéseket is kiprovokáltak.

Az olasz fővárosban két különböző helyről is menet indult, amelyek az esti órákban a Piazza Venezián értek össze. A tömeg fokozatosan duzzadt, és este hat órára - legalábbis a szervezők szerint - már elérte a hetvenezer fot. A tüntetok közül többen megközelítették a rendorkordont, és azt ordították: "Szégyen! Gyilkosok!"

Milánóban a hatóságok szerint 50-60 ezer, a szervezők szerint 150 ezer ember vett részt a háborúellenes tüntetésen, a menet végcélja a Dóm-tér volt. A megmozdulás nem volt teljesen zavartalan. Egyes "engedetlenek" petárdákat robbantottak, és volt, aki amerikai zászlót égetett. Egyes helyeken verekedés is kitört a különböző politikai színezetű tüntetők között. Néhányan letakart arccal, botokkal felszerelkezve összetörték a helyi McDonald,s kirakatait, és megrongálták az izraeli konzulátus bejáratát.

És általában: egész Olaszország forrong

Firenzében estére mintegy 15 ezren gyűltek össze az utcákon, tüntetések zajlottak a brit és az amerikai konzulátus előtt. A békéért tüntetok egy kisebb csoportja a Crotone melletti haditengerészeti támaszpont bejáratánál eltávolította az oda elhelyezett fémkorlátokat.

A Pisa mellett lévo Camp Darby amerikai támaszpontnál a nap folyamán békés tüntetést tartottak. A résztvevők hat mázsa hulladékot - foleg kotörmeléket - szórtak jelképes tiltakozásul a bázis bejárata elé. "Visszaadjuk nekik azokat a törmelékeket, amelyeket Irak rombadöntésével hoztak létre" - mondták a fiatalok.

Svédországban 2 miniszter

Svédország nagyvárosaiban több tízezren vesznek részt a tüntetésekben, sőt az iraki válság kezdete óta először két miniszter - Anna Lindh külügy- és Jan O. Karlsson fejlesztési együttműködési, bevándorlási és menekültügyi miniszter - is jelen volt és felszólalt a háborúellenes megmozdulásokon.

Koppenhágában 7000-10 000 tüntető skandált George Bush amerikai elnököt szidalmazó, a háborúban való dán katonai részvételt ellenző jelszavakat az amerikai nagykövetség előtt. Helsinkiben közel húszezren követelték az amerikai-bit hadműveletek leállítását és Bush elnök igazságszolgáltatás elé állítását.

Szarajevóban 400-an

Szarajevóban mintegy 400-an vonultak fel és égettek el egy amerikai zászlót az amerikai nagykövetség előtt. Erős rendőrségi jelenlét mellett nyugodtan zajlott a tüntetés, amelynek résztvevői között amerikai, brit és olasz pacifisták is voltak.

Egyiptomban sokan

Az arab országok közül Egyiptomból jelezték a legnagyobb tüntetést: több mint húszezren tiltakoztak a háború ellen Kairóban, Alexandriában, Szuezben, Heluánban és Ain-Samszban. A kairói al-Alzhar egyetem diákjai ismét amerikai és izraeli zászlókat égettek, és követelték, hogy Egyiptom küldjön katonai segítséget Iraknak.

Damaszkuszban mintegy ezer egyetemi hallgató tüntetett, de a rendőrség megakadályozta, hogy a külföldi, köztük az amerikai, az egyiptomi és a katari nagykövetségnek otthont adó utcára vonuljanak.

Bahreinben és Gázában keményen

Bahrein fővárosában, Manamában viszont nem sikerült elejét venni a zavargásnak: az amerikai nagykövetség közelében a rendőrök ismét összecsaptak néhány tucat háborúellenes tüntetővel. A köveket hajigáló fiatalokat csak könnyfakasztó gránátokkal sikerült megfékezni.

Gázában közel tízezer ember, túlnyomó többségében a gázai iszlám egyetem hallgatói vonultak fel. A tüntetők iraki zászlókat és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet lobogóit emelték a magasba, "Halál Amerikára és Nagy-Britanniára", "Hol vannak az arab országok hadseregei és vezetői?", "Bosszú, bosszú!", jelszavakat kiabálták.

Libanonban tízen éhségsztrájkolnak

Bejrút közelében, két észak-libanoni palesztin menekülttáborban néhány ezer palesztin iskolás tüntetett, és az amerikai áruk bojkottjára szólította fel az iraki háború ellenzőit. A dél-libanoni Szúrban tíz libanoni és palesztin ügyvéd éhségsztrájkot kezdett az iraki nép iránt érzett szolidaritásuk jeleként.

Ázsia-szerte és Ausztráliában is több ezrek követelték az iraki háború befejezését. Pakisztánban a vasárnapra tervezett nagy béketüntetés előtt számos kisebb felvonulást szerveztek. Az Irak elleni "amerikai agresszió" ellen gyakorlatilag valamennyi nagyvárosban többszáz fős vagy néhány ezres tömeg verődött össze.

Perthben 10 ezer

Perth-ben 10 ezer, Brisbane-ben 3000, Aucklandben néhány ezer, Tokióban 700, Jakartában 3000, Jáva szigetén 1500, Daccában 6000, Bangokban 500, Dél-Koreában néhány száz, Tajpejben 100 körül volt a tüntetők száma.

Indonéziában, a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országában 1500 ember tüntetett szombaton Jáva középső térségében egy muzulmán párt felhívására. Indonézia szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni tevékenységben, de az Irak elleni támadást elítélte Megawati Sukarnoputri indonéz elnök.

Japánban 200-an

Japánban a jokoszukai amerikai haditengerészeti támaszpont előtt mintegy 200 tüntető amerikai zászlókat égetett, és az 1991-es öbölháborúban megsebesült iraki gyermekek fényképeit magasra emelve tiltakozott a mostani amerikai háború ellen. Dél-Koreában közel kétezer ember vonult az utcára, hogy tiltakozzon a kormánynak a háborút támogató tervei ellen.  • Tippek
  • Bankszámla