16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Újabb tűz egy amerikai nukleáris telepen

2000.06.30. 14:50
Kedd óta tűzvész pusztít a Washington állami Hanford nukleáris telep környékén, ami miatt több ezer embert kellett kitelepíteni, és a tűz a bázist is elérte. Mint emlékezetes májusban a Los Alamos-i nukleáris laboratórium közelében pusztított tűzvész, és bár ott sem történt komoly baleset, néhány, titkos információkat tartalmazó adathordozó eltűnt. A kormány illetékesei szerint a hanfordi nukleáris anyagokat tároló eszközöket nem fenyegeti veszély és a titkos információkat tartalmazó adathordozókat is biztonságba helyezték.
A tűz a nukleáris bázis területét is elérte
A tűz akkor keletkezett, mikor a 24-es főúton egy autó frontálisan ütközött egy teherkocsival és mindkét jármű kigyulladt. Gary Locke kormányzó szükségállapotot hirdetett ki Benton megyében, miközben több mint ezer tűzoltó, kilenc repülő és hét helikopter próbálja oltani a tüzet. Kedd óta tizenöt embert vittek kórházba, ebből tizenhármat füstmérgezéssel.

A tűz terjedését még mindig nem sikerült megfékezni, Benton Cityből és West Richlandből több mint tízezer embert ki kellett telepíteni. Pénteken ugyan a hivatalos szervek bejelentették, hogy a lakosok visszaköltözhetnek, mert ezek a városok már nincsenek veszélyben - de legalább hetven épület, köztük huszonöt lakóház megsemmisült.

Eltűnt merevlemezek
Június 13-án került nyilvánosságra, hogy a májusi Los Alamos környéki tűzvész idején egy páncélteremből két winchester eltűnt. A merevlemezeken egyrészt olyan atomfegyverekkel kapcsolatos adatokat őriztek, amelyeket a kormány nukleáriskatasztrófa-elhárító szolgálata használna baleset vagy terrorcselekmény esetén, másrészt az orosz nukleáris fegyverkezési programra vonatkozó információk voltak az eltűnt adathordozókon. Az ügyben még tart a vizsgálat, a minisztérium és az FBI is nyomoz, valamint kongresszusi meghallgatások is zajlanak. A vizsgálat idejére hat vezető beosztású alkalmazottat fizetett szabadságra küldtek - állítólag Stephen Younger, a nukleárisfegyver-program vezetője is a felfüggesztettek között van. A hivatalos álláspont szerint lopás nem történt, kémkedésre utaló nyomok nincsenek, az adathordozók valószínűleg csak elkeveredtek a nagy felfordulásban.
A tűz a nukleáris bázis területét is elérte, sőt az úgynevezett B-C körzetben is pusztított. Ez utóbbiban föld alatti tartályokban tárolnak folyékony radioaktív hulladékot, de az Energiaügyi Minisztérium szerint ezeket a tartályokat nem fenyegette a tűz.

A hanfordi bázist még 1943-ban, a Manhattan-projekt részeként építették, és itt tárolják az amerikai nukleárisfegyver-programból származó radioaktív hulladék nagy részét (1986-ig fegyver-plutóniumot is). Eddig a telep több mint egyharmada már leégett, de a minisztérium szerint egyetlen épület (például az 1200 megawattos erőmű) sem került veszélybe és most sincs veszélyben.

Feltehetően a májusi Los Alamos-i esetből tanulva az Energiaügyi Minisztérium képviselője kiemelte, hogy a titkos információkat tartalmazó adathordozókat időben biztonságba helyezték.

A telepen még mindig nem sikerült eloltani a tüzet, az ott dolgozó 1700 embert már szerdán evakuálták, a többieket otthonmaradásra szólították fel. A komplexumban csak az oltásban résztvevők és a bázis nélkülözhetetlen munkatársai maradtak.

A legnagyobb veszélyt továbbra is az jelenti, hogy ha esetleg szennyezett területek is lángra lobbannak, és radioaktív szennyeződés kerül a levegőbe, akkor azt a szél a településekre is eljuttathatja. Az Egészségügyi Minisztérium illetékese viszont közölte, hogy Washington állam mérőhálózata folyamatosan figyeli a levegő összetételét, és egyelőre nem találtak szennyezésre utaló nyomot.  • Hírek
  • Bankszámla