Kucsma belebukhat a Gongadze-ügybe

2002.02.08. 16:43
Hitelesek azok a felvételek, amelyek Leonyid Kucsma ukrán elnök bűnösségét bizonyíthatják Goergij Gongadze internetes újságíró meggyilkoltatásával kapcsolatban - állapította meg az FBI-al együttműködő Bruce Konig amerikai szakértő. A felvételeket 2000 őszén egy volt biztonsági tiszt készítette egy az elnök irodájában elrejtett digitális diktafonnal. A szakértői jelentést az Egyesült Államok által működtetett Szabadság Rádió ukrán nyelvű adása csütörtök este ismertette. Tudomásunk szerint Leonyid Kucsma elnök hivatalosan még nem reagált az eseményekre.
Csütörtökön Washingtonban közzétették "a világ leghitelesebb szakértőinek" következtetését Georgij Gongadze eltűnt internetes újságíróra vonatkozó párbeszédek hitelességéről. A szakértői megállapítás szerint a Melnicsenko által készített felvételek "eredetiek", a Gongadzére vonatkozó öt fájl nem tartalmazza a hangos információ semmilyen változtatását vagy szerkesztését - adta hírül az MTI.

Az ukrán elnök váltig tagad

A szakértő
A hangfelvételek Gongadzére vonatkozó részének szakértői vizsgálatát a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködő Bruce Konig végezte el, akinek a szakértelmét a Watergate-ügyben, a Kennedy-gyilkosság és a Reagan elleni merénylet akusztikai kérdéseiben és Lewinsky-botrányt kirobbantó hangfelvételek vizsgálatában is igénybe vették.
Az ukrán ellenzék kezdettől fogva meg volt győződve arról, hogy az ukrán kormányt éles szavakkal bíráló internetes újságírót Leonyid Kucsma utasítására tették el láb alól. Olekszandr Moroz, az ukrán ellenzéki szocialista párt elnöke 2000 őszén tette közzé a parlamentben azokat a hangfelvételeket, amelyeket Mikola Melnicsenko volt kormányőr készített az elnöki iroda díványa alá rejtett digitális diktafonnal, s amelyek alapján az ellenzék az internetes újságíró "eltávolításának" megrendelésével, korrupcióval és választási csalással vádolta meg Leonyid Kucsma államfőt.

Kucsma szétverette az ellenzéki tüntetést

Leonyid Kucsma
Georgij Gongadze, az Ukrainszka Pravda című internetes újság szerkesztője szeptember 16-án este tűnt el, útban kijevi otthona felé. Eltűnése után két hónappal, november 3-án egy Kijev melletti erdőben találtak egy fej nélküli, savval leöntött férfiholttestet.

Az orvosszakértői vizsgálatok megállapították, hogy a holttest valóban Georgij Gongadzéé. A gyilkosság brutalitását jelzi, hogy Gongadzénak nemcsak a fejét vágták le, hanem ujjait is mindkét kezéről és lábáról. A levágott fej mind a mai napig nem került elő.

Az ügy nagy politikai vihart kavart Ukrajnában, ahol 2000 decemberétől 2001 májusáig az ellenzék által szervezett tiltakozó akciókon több tízezren követelték Leonyid Kucsma ukrán elnök lemondását, a sajtószabadság tiszteletben tartását és a Gongadze-ügy független szakértők által való kivizsgálását. A tüntetők februárban Kijev főtéren hat sátrat vertek fel, s azok között "Börtönbe Kucsma elnökkel", "Leonyid Kucsma gyilkos", "Le Kucsmával és véres csendőreivel" feliratú transzparenseket feszítettek ki. Az "Ukrajna Kucsma nélkül" elnevezésű ellenzéki mozgalom sátortáborát hatalom több száz rendőr közreműködésével erőszakkal verte szét.

Az ukrán kormány azután egyezett bele, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) részt vehessen a Gongadze-ügy vizsgálatában, miután George W. Bush elnök tavaly februárban figyelmeztető "szóbeli üzenetet" küldött Kucsmának. A hangfelvételt készítő Melnicsenko és Gongadze özvegye tavaly áprilisban kért és kapott politikai menekültjogot az USA-ban, ahonnan azóta sem tértek haza.

A Kucsmát leleplező kormányőr nem indulhat a választásokon

Az államfőt kompromittáló titkos hangfelvételeket készítő Mikola Melnicsenko nem indulhat a március 31-i parlamenti választásokon - döntött az ukrán legfelsőbb bíróság pénteken. A bíróság így elutasította a szocialista párt fellebbezését a Központi Választási Bizottság döntése ellen, amely nem jegyezte be a volt kormányőrt a szocialista párt országos listáján.

A bírósági döntés indoklása szerint a Melnicsenko által az utolsó öt évi tartózkodási helyéről közölt adatok nem helytállóak. Az ukrán választási törvény értelmében a jelölt a választások előtt öt évig köteles állandó ukrajnai lakhellyel rendelkezni. A legfelsőbb bíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

Nem Gongadze volt az egyetlen

Georgij Gongadze
Az ukrán kormány tavaly májusban lezárta a Gongadze-nyomozást. Jurij Szmirnov ukrán belügyminiszter tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy "véletlen, mindennapi" bűncselekmény történt és a gyilkosságot senki sem rendelte meg.

Az Európa Parlament tavaly januárban felszólítja Ukrajnát, hogy szüntesse be a sajtószabadság korlátozását és módosítsa a rágalmazás büntettében kiróható pénzbírságról szóló törvényt, amely alapján a nemzeti jövedelem háromszorosát szabható ki büntetésként különböző szerkesztőségekkel szemben. A strasbourgi közgyűlés ugyanakkor felszólította Kucsmát és kormányát, hogy ne csak Georgij Gongadze, hanem a többi - vele együtt tíz - meggyilkolt ukrán újságíró ügyéről adjon számot.

Savat a főszerkesztőnek

Ukrajnában nem Gongadze volt az egyetlen, akinek erőszakos akciókkal kellett szembenéznie munkája gyakorlása során. Legutóbb, január 28-án Tetjana Gorjacsevát, a Bedrjanszk Gyelovoj című újság főszerkesztőjét támadta meg egy ismeretlen férfi, aki savat öntött az újságíró arcába - jelentette az MTI. Gorjacseva égési sebeket szenvedett, s látása is veszélyben van.

Szerhij Belouszov, a Bedrjanszk Gyelovoj felelős szerkesztője szerint a támadás az újságírónő szakmai tevékenységével van összefüggésben és lapot kívánják semlegesíteni a március 31-i parlamenti és helyi választások előtt. Az újság és Anatolij Reznik, a délkelet-ukrajnai város kikötőjének igazgatója között korábban összeütközés volt. Reznik ugyanis arra kérte a lapot, hogy jelentessen meg kompromittáló írást az egyik polgármester-jelöltről. A cikk végül egy másik lapban jelent meg, a Bedrjanszk Gyelovoj a képviselőjelölt nyílt levelét közölte le. A kikötői igazgató megfenyegette a képviselőjelöltet, aki öt nappal később a felelős szerkesztővel együtt közlekedési balesetet szenvedett és megsérült.  • Hírek
  • Hírek