Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Intézményesült korrupció az ENSZ-ben

2005.09.07. 20:57
Az ENSZ főtitkárát és a Biztonsági Tanácsot is felelősség terheli az Olajat élelmiszerért program korrumpálódásáért. A programigazgatót százötvenezer, a beszerzésért felelős tisztviselőt egymillió dollárral kenték meg.

Az ENSZ szervezeti és működési hiábi tették lehetővé, hogy az iraki gyógyszer- és élelmiszer-ellátás megoldására kitalált, az országot sújtó szankciók idején működő Olajat élelemért (OFF) program szinte teljes egészében korumpálódjon, állapította meg a visszaéléseket vizsgáló, Paul Volcker, az amerikai jegybank egykori elnöke vezette bizottság. A testület két magas rangú ENSZ-tisztviselő, a programot igazgató ciprusi Benon Sevan, és a program irányításáért felelős orosz Alexander Jakovlev megvesztegetését is feltárta.

Bár korábban Kofi Annan személyes érintettsége is felmerült - az ENSZ-főtitkár fia, Kojo Annan a program egyik kedvezményezettjénél gyakornokoskodott -, a vizsgálat csak Annan - és a Biztonsági Tanács tagjai - hanyagságát állapította meg, írja a BBC.

"Mélységesen megszégyenítő" - jellemezte a vizsgálat eredményeit Annan a BBC-nek. Az ENSZ főtitkára nyilatkozatában elkötelezte magát az ENSZ szervezeti reformjai mellett. "A vizsgálóbizottság félrerántotta a függönyt és fényt derített az ENSZ legsötétebb zugaiban zajló folyamatokra" - mondta Annan.

Az OFF igazgatója, Sevan Volcker vizsgálata szerint mintegy százötvenezer dollár kenőpénzt fogadott el. Beszerzési ügyintézője, Jakovlev a vizsgálat során elismerte, hogy csaknem egymillió dollár kenőpénzt fogadott el. Jakovlev összeesküvésben, sorozatos csalásban és pénzmosásban is bűnösnek vallotta magát, nyilatkozta a BBC-nek egy amerikai szövetségi ügyész. Az orosz diplomata mentességét Kofi Annan megvonta.