Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Bush: fogjátok el Szaddam Husszeint!

2002.06.17. 10:49
Szaddam Husszein elfogására adott parancsot Bush amerikai elnök a CIA-nak és a védelmi minisztériumnak. Szükség esetén, önvédelemből akár meg is ölhetik az iraki diktátort. Husszein nem célpont, továbbra sincs szó külföldi országok vezetőinek meggyilkolásáról - nyilatkoztaák vezető amerikai tisztviselők. Bush döntését mindkét nagy amerikai párt támogatja.
A terrorizmust támogató országok és terrorista csoportok elleni megelőző csapások kidolgozására kérte fel nemzetbiztonsági tanácsadóit George W. Bush amerikai elnök. Irak az első számú célpontja az új nemzetbiztonsági stratégiának - írta vasárnapi számában a Washington Post.

"Tiszta sor"

Bush már utasította is a védelmi minisztériumot és a CIA-t Szaddam Husszein iraki elnök megbuktatására - utolsó kísérletként egy invázió megelőzésére. Mindkét nagy amerikai párt, a republikánusok és a demokraták is támogatják Bush tervét. A Fehér Ház tájékoztatott - erősítette meg a Washington Post értesüléseit Dick Gephardt demokrata képviselő, hozzátéve, hogy jónak tartja a tervet.

Önvédelemből ölhetnek

Tiszta sor, hogy ezt kell tenni - nyilatkozta a New York Timesnak Joseph Biden szenátor, a külügyi bizottság demokrata elnöke. A terv felhatalmazta a CIA-t Szaddam Husszein elfogására. Az iraki diktátort kizárólag önvédelemből ölhetnék meg az ügynökök.

A parancs nem célpontként jelöli meg Husszeint és nem szegi meg a külföldi vezetők meggyilkolására vonatkozó tilalmat - mondták el hivatalos források a New York Timesnak. Szeptember 11-e óta Bush kétszer döntött az iraki ellenzéki csoportoknak nyújtott anyagi támogatás növeléséről. Az ellenzéki csoportoktól főként titkosszolgálati adatgyűjtést várnak az amerikaiak.