Gingrich meredek zuhanórepülésben

2011.12.20. 19:17

A január 3-ai iowai kaukusztól már csak két hétre egyre izgalmasabban alakul a republikánus verseny. Három jelölt szinte fej-fej mellett áll, de az sem teljesen kizárt, hogy egy negyedik, comeback kid okoz majd meglepetést az előválasztási szezont nyitó államban.

A RealClearPolitics legutóbbi összesítése szerint Ron Paul átvette a vezetést 21,7 százalékkal, miközben Mitt Romney stabilan 20,3 százalékon áll, az elmúlt másfél hónapot meghatározó Newt Gingrich viszont meredeken visszacsúszott a harmadik helyre 15,7 százalékával.

A legutóbbi két poll, a PPP és az Insider Advantage hétfőn nyilvánosságra hozott felmérései is Ron Paul előnyét mutatták az előválasztási időszakot nyitó államban. Paul már a hatodik olyan jelölt, aki az elmúlt hónapok felmérései alapján élre ugrott Iowában. Előnyt jelenthet neki, hogy úgy tűnik, Gingrich kifulladásával ő lehet az utolsó anti-Romney, feltéve, hogy Jon Huntsman vagy Rick Santorum nem mutat valami elképesztő hihetetlen nagy hajrát a végén.

000 Was6094313
Fotó: Jewel Samad

A FiveThirtyEight blogon Nate Silver összesítése alapján Paulnak 44 százalék esélye van jelenleg megnyerni Iowát, miközben Romney esélye 32 százalék, Gingriché pedig 15 százalék. A legfontosabb kérdés most az lehet, hogy az elmúlt hetekben megindult emelkedése kitart-e még legalább két hétig. Paulnak már most is 17 százalék az esélye a második állam, New Hampshire megnyerésére, de egy iowai győzelem után már ennél is biztosabban vezethetne. Paulnak ugyan nincs olyan kiterjedt támogatói bázisa, mint mondjuk Gingrichnek vagy Perrynek, de az első két állam megnyerése után akár meg is indulhatna a dominó.

Az elmúlt napok ugyanakkor nemcsak Ron Paulnak, hanem a stagnáló támogatottságú Romneynak is jól alakultak. A volt massachusetts-i kormányzó van a leginkább kényelmes helyzetben: igazán erős kampány nélkül is közel áll a győzelemhez a neki túlságosan konzervatív Iowában, miközben egy második, vagy éppen harmadik hellyel is beérheti, ha nem lesz túl nagy különbség az élen végzők között.

000 135306714
Fotó: Kevork Djansezian

Az előválasztási időszak második államában, a Massachusetts-cel szomszédos, és sokkal liberálisabb New Hampshire-ben biztosan vezet, a harmadik, szintén egy konzervatívabb jelöltnek álló Dél-Karolinában pedig pénteken megkapta a Tea Party-s Nikki Haley kormányzó támogatását. Az pedig plusz előnyt jelent Romneynak, hogy a pénzgyűjtésben is magasan vezet riválisai előtt, ezért az elhúzódó versenyt is ő bírhatja legtovább.

Nem kizárt, hogy Romney annak ellenére is jól fog kijönni az egész kampányidőszakból, hogy már hónapok óta képtelen volt 20-25 százalék fölé tornászni a támogatottságát, miközben sorra lőttek ki akár 30 százalék fölé is a riválisai, akik azonban végül kivétel nélkül meredeken visszazuhantak.

Nikki Haley és Mitt Romney
Nikki Haley és Mitt Romney
Fotó: Richard Ellis

Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy Newt Gingrich másfél hónapig tartó szárnyalásának is vége. Iowában különösen nehéz helyzetbe került a volt házelnök, miközben az előző héten mormonozó megszólalása miatt lemondott a nyitóállamban kampányigazgatója, pedig egyébként sem volt túl jól kiépített szervezete. Éllovasként az Iowában rendezett legutóbbi két tévévitán is a támadások középpontjában álló Gingrich az országos felmérésekben döntetlenre áll Romneyval, miközben még szülőállamában, Georgiában is visszaesett a támogatottsága, pedig ott néhány hete még közel 60 százalékos előnnyel vezetett.

A volt házelnök kampánycsapatának gyorsan ki kellene találnia valamit a mélyrepülés megállítására, mert úgy tűnik, hogy a választók egyelőre legalábbis nem vevők a Gingrich által az elmúlt időszakban kihangsúlyozott pozitív kampányra. Ebben az is szerepet játszhat, hogy legutóbbi kampányhirdetése legalábbis unalmasnak volt mondható.

000 135914635
Fotó: Scott Olson

A felmérésekben vezető három jelölt támogatottságának változása mellett a surranópályát is figyelni kell majd a január 3-ai kaukuszig hátralévő két hétben, az Insider Advantage felmérésében ugyanis Rick Perry texasi kormányzó nagy visszatérőként Gingrichet is megelőzve jött be 16 százalékkal a harmadik helyre. Egyelőre nehéz megítélni, hogy Perrynek milyen esélyei lehetnek, de az biztos, hogy a korábbi csúfos szereplései után az utolsó két, éppen Iowában rendezett tévévitából jól jött ki, még Romney elhíresült, tízezer dolláros fogadása is segíthetett neki.