Trump: Ne féljenek tőlem

2016.11.14. 05:27

Fel akarja építeni a falat a mexikói–amerikai határon, fizetést nem fog felvenni, az Iszlám Állam (ISIS) elleni lépéseiről pedig továbbra sem mond semmi konkrétat, derült ki a kedden megválasztott elnök, Donald Trump első nagyinterjújából, amit a hagyományokat tartva a CBS 60 Minutes műsorának adott pénteken, de csak vasárnap este került adásba. Trump Clintonékat és Barack Obamát is dicsérte, de az nem derült ki egyértelműen, hogy akar-e különleges ügyészi vizsgálatot volt ellenfele ellen.

Clintonék és a két Bush is gratulált

A CBS már előre kiadta előzetesként azt a részletet, amikor Trump arról beszélt, Hillary Clinton gratulált neki, és azt mondta, szép munka volt. Másnap Bill Clintonnal is beszélt telefonon, aki azt mondta, hihetetlen győzelem volt, nem látott még korábban ilyet. A telefonoknál maradva egyébként az is kiderült, hogy a kampány során a támogatásától elzárkózó mindkét republikánus exelnök, az idősebb Bush és George W. Bush is felhívta telefonon, és gratulált a győzelméhez.

Feltették Trumpnak a kérdést, megbánta-e, amiket mondott a kampánya alatt az ellenfeléről. Trump szerint az éremnek két oldala van, a másik oldal is kemény volt, ő is, de a végeredmény az lett, hogy megnyerte a választást. „Lehettem volna visszafogottabb, de büszke vagyok a kampányunkra."

Megkérdezték természetesen, hogy lesz-e különleges ügyészi vizsgálat Hillary Clinton ellen, ahogy azt a második tévévitán belengette. Trump erre azt mondta, ő most ennél fontosabb dolgokkal akar foglalkozni, például az egészségüggyel vagy a munkahelyteremtéssel. Aztán arról beszélt, hogy Clinton szerinte csinált néhány rossz dolgot, de nem akarja bántani őket. Végül azzal zárta le a kérdést, hogy ha legközelebb elmegy a CBS 60 Minutes műsorába, akkor majd ad erre egy végleges választ.

Nem lepődött meg

Trumptól azt is megkérdezték, mennyire lepődött meg azon, hogy nyert. Erre azt válaszolta, hogy a kampány alatt úgy érezte, jól teljesítettek, az utolsó két nap különösen jól sikerült.

Amikor eljöttem Michiganből, azt kérdeztem magamtól: hogyan veszíthetnénk? Nem úgy nézett ki a dolog, mint egy második hely.

Szóba került, hogy már az előválasztás során meglepett sokakat azzal, hogy ő lett a befutó, ezek után meglepi-e majd az embereket az elnöksége. „Mindenekelőtt Amerikáról fog szólni az elnökségem. Ugyanis kezdjük elveszíteni ezt az országot, ezért nyertem, és az igazság az, hogy könnyen nyertem". Azt is megjegyezte, szükség van időnként egy bizonyos retorikára, hogy motiválni lehessen az embereket.

Trump: Nem kell félni

Sokat beszéltek arról, hogy többen félnek, mert Trump nyerte a választást, és sokan tüntettek is ellene. Trump szerint ezek az emberek nem ismerik őt, és azt üzente nekik, hogy ne féljenek tőle. Azonban megint beszélt arról is, hogy fizetett zavargók is lehetnek a tüntetők között.

Ugyanakkor elítélte, hogy néhány tüntetés erőszakba fordult, és azt is, hogy az országban kisebbségieket is bántalmaztak a megválasztása óta. Arra kérte az embereket, ne legyenek erőszakosak: „Elszomorít, hogy ezt hallom. Ha ez segít, egyenesen a kamerába mondom: fejezzék be ezt.” Azt is megígérte, hogy össze fogja hozni az országot.

Obamát nagyon dicsérte

Trump azt is elmondta, hogy csütörtökön találkozott Barack Obamával is, a leköszönő elnököt egy okos, kedves, jó humorú embernek nevezte, már amennyire lehetett humorizálni, miközben komoly témákról esett szó a másfél órás megbeszélésen. Trump elmondta, ő a Közel-Keletről, Észak-Koreáról és az Obamacare-ről akart beszélni elsősorban. A kampány alatt ő is mondott dolgokat Obamáról, és az elnök is róla, de ettől még nem volt zavarban a találkozó alatt. Azt mondta, hogy többek között azért tűnhetett úgy, hogy visszafogott, mert tiszteli az elnöki hivatalt és az elnököt.

Fal, fizetés, ISIS

A konkrét tervezett intézkedéseiről nem derült ki sok újdonság, és számos részlet továbbra is homályos. A kongresszusi republikánus vezetőkkel három téma prioritását illetően volt nagy egyetértés, de ez is kiderült már csütörtökön: az egészségügy, a bevándorlás és az adócsökkentés kérdésében.

  • Az interjúban megerősítette, hogy fel akarja építeni a falat a mexikói–amerikai határon, bár az sincs kizárva, hogy bizonyos helyeken ez csak egy kerítés lesz, noha szerinte a fal lenne a jó megoldás. Ha ez megvan, akkor azokat az USA-ban illegálisan tartózkodó embereket, akik bűncselekményeket követtek el, vagy szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban, bűnöző bandák tagjai, drogkereskedők, hazaküldik vagy bebörtönzik. Majd megnézik, hogy mihez lehetne kezdeni a többiekkel, akikkel amúgy semmi baja nincsen, állította.
  • Az Obamacare-ről már a Wall Street Journalnek elmondta, hogy egyes elemeit esetleg megtarthatja az Obamával folytatott megbeszélés hatására. A CBS-nek azt hangsúlyozta, hogy senki sem marad bajban átmeneti időszakban, ellenben jobb egészségügyet ígért kevesebb pénzért.
  • Egyelőre nem adott választ arra a kérdésre, hogy a helyén marad-e James Comey FBI-igazgató, aki a kampány hajrájában többször is középpontba került. Előbb 11 nappal az elnökválasztás előtt bejelentette, hogy újranyitják Hillary Clinton emailügyét, majd két nappal a szavazás előtt azt is, hogy az ügyet lezárták, továbbra sem javasolnak vádemelést a volt külügyminiszter ellen. Trump azt mondta, hogy tiszteli Comey-t, és beszélni akar majd vele.
  • Az LGBTQI-közösségről azt mondta, hogy a republikánus konvención is külön kiemelte és támogatta őket. Lényegtelennek nevezte, hogy ő maga támogatja-e a melegházasságot, mivel a legfelsőbb bíróság már egyértelmű állást foglalt a kérdésben, amikor legalizálta azt.
  • Trump elmondta, hogy nem fogja felvenni az elnöknek járó évi 400 ezer dolláros fizetést, csak azt az egy dollárt, amire a törvény kötelezi.
  • Azt is kijelentette, hogy adóbevallását majd a megfelelő időpontban hozza nyilvánosságra – ez ugyanis az egész kampány alatt nem történt meg –, de szerinte a választás eredménye is megmutatta, hogy ez mennyire érdekli az embereket.
  • Attól még, hogy nyert, nem változtatja meg a véleményét arról, hogy bizonyos pontokon probléma van a választási rendszerrel.
  • Szóba került a közösségi média szerepe is a választásban, Trump szerint ez egy jó módja a kommunikációnak, és segített is neki nyerni. Azt ígérte, hogy ha használni is fogja elnökként a Twittert, akkor is visszafogottabban, mint a kampányban.
  • Amikor a műsorvezetőnő az ISIS elleni stratégiáról kérdezte, megint azt mondta, hogy nem árulja el, hogyan akarja legyőzni a terrorszervezetet. A tévévitákon is azzal érvelt, hogy szerinte nem szabad előre kiadni a haditervet, amiről megint áttértek arra, hogy vajon úgy gondolja-e, hogy többet tud a tábornokoknál, és a válasza egy kis kerülővel megint igen volt. „Az a lényeg, hogy megszabadulunk az ISIS-től" – mondta.

A Trump gyerekek nem szállnak be

Az interjú második felében már Melania, a leendő first lady, a végére pedig a nagyobb gyerekei is ott ültek Trump mellett. Trump azt mondta, hogy az indulását anno egy vacsora alkalmával megbeszélte Melaniával és a gyerekeivel is. Az egész családról készített tablónkat itt tekintheti át>>>

trump3

Melania arról beszélt, hogy hű akar maradni önmagához, és többek között az iskolai zaklatás ellen akar majd fellépni. „Meg kell tanítani a gyerekeket, hogyan bánjanak a másikkal" – mondta. Azt mondta, mindig megmondja Trumpnak, ha szerinte átlép egy határt, de az rajta áll, mit kezd a véleményével. A Michelle Obamával lezajlott találkozóján többek között arról beszéltek, hogyan lehet felnevelni gyerekeket a Fehér Házban. Trump azt mondta, hogy a munkára akar koncentrálni, nagy vakációt ezért nem terveznek.

Trump gyerekei azt is elmondták, hogy New Yorkban maradnak vezetni a cégeket. A legtöbb találgatás Ivankát övezte, de ő is azt mondta, hogy hivatalos minőségben nem lesz tagja a kormányzatnak, habár ettől függetlenül küzdeni akar majd például azért, hogy egyenlő fizetés járjon a nőknek.