Búcsúzik a leglazább first lady

14145646897 b6662094bd o
2017.01.12. 09:05
A kezdetben dühösnek, megközelíthetetlennek látszó, vagy legalábbis ezzel támadott Michelle Obama a valaha volt legnépszerűbb first ladyk egyikeként, igazi popkulturális ikonként távozik a Fehér Házból. A botrányok elkerülték, még Trump is békén hagyta, emlékirataira pedig akkora az igény, hogy egy vagyont kereshet majd vele. A gyerekek és a fiatal lányok jövőjéért tett a legtöbbet first ladyként, és egyik legnagyobb büszkesége, hogy két gyereke apjuk elnökségének végére is normális maradt.

„Minden reggel egy olyan házban ébredek fel, amelyet rabszolgák építettek. Elnézem a lányaimat, két gyönyörű, intelligens fekete nőt, amint a kutyáikkal játszanak a Fehér Ház gyepén" – sokakat megindított Michella Obama beszéde a júliusi demokrata konvención. Most, hogy a történelmi nyolc év véget ért, és távozik a Fehér Házból az első fekete amerikai elnökkel együtt az első fekete first lady is, Michelle Obama is élete valószínűleg legkeményebb, ráadásul egy fillér fizetéssel sem járó munkával töltött időszakán van túl.

Túléltük, itt vagyunk, és a gyerekeink nem őrültek

– viccelődött, amikor az utolsó, elnök-first lady interjúban a People magazin riporterei arról kérdezték, mire a legbüszkébb.

A szerény körülmények közt élő, munkásosztálybeli családból jövő, a származását rabszolgákig visszavezető, de a Princetont és a Harvardot megjárt Michelle Obama, lánykori nevén Michelle Robinson 45 éves volt, amikor beköltözött a Fehér Házba. A lányok, Malia és Sasha 7 és 10 évesek voltak ekkor. Kezdetben még azt is fontolgatta, hogy nem is költözik rögtön a férjével, hanem Chicagóban marad addig, amíg a gyerekek legalább az iskolaévet befejezik. Később is rögtön világossá tette: a lányok nem szorulhatnak háttérbe. First ladyként éppen ezért kevesebbet utazott és kevesebb rendezvényre ment el, mint az elődei, hogy több időt tölthessen velük, írta a RealClearPolitics Michelle Obama nyolc évéről szóló decemberi cikkében.

Jimmy Fallon, NCIS

„Majd megtudom, ha ott tartunk” – válaszolgatta kitartóan az első kampánykörút alatt az akkoriban állandóan nekiszegezett kérdésre, „Milyen first lady lesz önből?”. Amit végül kihozott a feladatból: minden idők egyik legnépszerűbb first ladyjeként hagyja majd ott a Fehér Házat, két, nagyobb botrányoktól mentes ciklus után, nők és gyerekek millióinak kedvenceként, példaképként, lényegében popkulturális ikonként.

Táncolt Ellen DeGeneres-szel, Jimmy Fallonnal, beugrott a The Voice-ba, feltűnt az NCIS-ben, a The Biggest Loser fogyókúrás valóságshow-ban és a Parks and Recreationben, kétszer tette címlapra a Vogue. A második ciklus vége felé a Vanity Fairtől ilyen jellemzést kapott:

Olyan stílusa és tartása van, mint Jackie Kennedynek, de Oprah empátiájával és Julia Roberts karizmájával.

Michelle Obama nem feszegette a tradicionális first lady-territórium határait, legalábbis nem akkor, amikor ügyeket választott magának. Három ügy volt, amiért a legtöbbet dolgozott: a veteránok, katonák és családjaik életkörülményeinek javítása, a gyerekkori elhízás visszaszorítása és legfőképp az oktatás.

Az általa indított programok sorában az első a Let's Move volt, ami 2010-ben azzal az ambiciózus céllal startolt, hogy egy generáción belül úrrá legyen az elhízottság problémáján, és az éppen megszülető gyerekek már egészségesebben nőhessenek fel.

A Fehér Ház salátái

Ennek a felvezetése volt már 2009-ben, amikor a fejébe vette, hogy a Fehér Háznak szüksége van egy veteményeskertre: a saját termesztésű salátákat nézte ki arra, hogy párbeszédet indítson rajtuk keresztül a nemzet egészségéről. A kert egyébként azóta is szívügye, a búcsú előtt már jó előre leszervezte, hogy a National Park Service gondozza majd a veteményest, ha ő már nem lesz a Fehér Házban. A fedezettel nem lesz probléma: 2,5 millió dollárnyi privát adományt gyűjtött össze erre, írta a Vogue, amelynek a riportere ősszel egy hónapon keresztül kísérgette a távozásra készülő first ladyt.

A Let's Move célkitűzése egy olyan Amerika volt, ahol több a járda és a bicikliút, az iskolai ennivaló táplálóbb, környezetismeret-órát tartanak az iskola kertjében, ahol a gyerekek megtudhatják, honnan jön az ételük, nem látnak többé üdítő-és édességautomatát a szünetben a folyosón, a kedvenc hírességeik és rajzfilmfiguráik zöldségeket és gyümölcsöket népszerűsítenek. A program tud felmutatni eredményeket: sok millió gyerek kap a korábbinál egészségesebb ebédet az iskolában, 3 milliót salátabár is vár, több ezer gyorsétterem javított zöldséggel és gyümölccsel a gyerekmenüjén.

A Politico márciusban írt cikket a Let's Move mérlegéről: Michelle Obama azt is elérte, hogy Amerika legnagyobb ételgyártói csökkentették egy sor élelmiszer kalóriatartalmát, némileg visszavettek a sóból, és a tápérték címkék is megújultak, a kalóriaértéket vastagabban szedik, az ajánlott adag realisztikusabb, a hozzáadott cukor mennyiségét pedig külön fel kell tüntetni.

De a program megvalósítása nem ment simán: az iskolai ebéd megreformálása kemény menet volt. Ahogy nálunk, Amerikában is probléma volt abból, hogy az új ételek drágábbak, és ráadásul kevésbé népszerűek. A másik oldalról is érték kritikák Michelle Obamát: a Fed Up című dokumentumfilmben például azt vetették a szemére, hogy nem ment elég messzire, megadta magát az élelmiszeripar nyomásának, és végül a táplálkozás megreformálása helyett már a konfliktusmentesebb mozgás témáját erőltette csak.

A tanulás menő

Oktatás témában két nagy programot is indított Michelle Obama. A Let Girls Learn a serdülő korú lányokra koncentrál, arra, hogy semlegesítsék a lányokat a tanulásban megakadályozó vagy hátráltató tényezőket. A Reach Higher program pedig arra ösztönzi a fiatalokat, hogy ne érjék be középiskolai végzettséggel.

A saját sztoriját biztatásként mesélte a fiataloknak: gyerekkorában hajnali hatkor már buszon ült, hogy több mint egy óra zötykölődéssel eljusson a jónak számító iskolába. A középiskolában egy tanácsadó azt mondta neki, nem biztos benne, hogy a Princetonra való, és amikor mégis oda került, eleinte elveszettnek érezte magát. „Ha tudni akarjátok, mi az oka annak, hogy most itt állok, az oktatás az. Imádtam ötösöket kapni. Szerettem okosnak lenni. Szerettem pontos lenni. Szerettem elvégezni a munkám.

Azt gondoltam, okosnak lenni menőbb, mint bármi más a világon

– mondta 2009-ben, Londonban, iskoláslányokból álló közönsége előtt.

First ladysége alatt rengeteg időt töltött diákok körében. Előszeretettel bukkant fel meglepetésszerűen iskolákban és kampuszokon, 2009 óta rendszeres, havi találkozói voltak két tucat hátrányos helyzetű iskolással. Michelle Obama január 6-án elmondott búcsúbeszédének fő témája is az oktatás volt: azt üzente a fiataloknak, hogy igenis mindannyian számítanak, ne féljenek, tegyék erőssé magukat jó oktatással.

Ahogy a RealClearPolitics rámutatott: bár Michelle Obama viszonylag keveset beszélt direkt módon a szegénységről és a feketék problémáiról, de a programjaival olyan ügyeket karolt fel, amelyek nagyon súlyosan befolyásolják a kisebbségekhez tartozó családok életét: a gyerekkori elhízás problémája és az oktatásügy is ilyen.

Elkerülték a botrányok

Bár az ügyek hagyományos first lady-ügyek voltak, Michelle Obama újszerű, modern módszereket választott a népszerűsítésükre. Elsősorban a közösségi médiát, de erre kellettek a valóságshow-szereplések, a táncolós poénok, a zsákban futás vagy mondjuk az az alkalom, amikor ottalvós, sátrazós bulit rendeztek cserkészlányoknak a Fehér Ház gyepén. Ennek a hozzáállásnak az eredménye lett, hogy a Fehér Ház szórakoztatóbb, lazább hely lett, mint volt.

A botrányok elkerülték Michelle Obamát, és bár apróbb botlásai voltak (például egy 2013-as interjúban szingli anyának nevezte magát, mielőtt gyorsan korrigált volna), ezekből – írta a RealClearPolitics – éppen azért lett hír, mert olyan kevésszer fordult elő ilyesmi. A népszerűsége sosem zuhant 60 százalék alá.

A 2016-es elnökválasztási kampányt is megúszta. Bár a szokás az, hogy a first ladyk nem kerülnek célkeresztbe, Donald Trumptól éppenséggel kitelt volna ennek a hagyománynak a felrúgása is. Ő azonban mégsem támadta be Michelle Obamát, bár kapott tőle rendesen, a first lady is aktívan bedobta magát a kampány alatt. Talán azért kímélte meg Trump, mert ő sem piszkálta a feleségét, Melania Trumpot a plagizálós malőr után (a republikánus konvención Melania beszédének egy része szinte szóról szóra megegyezett Michelle Obama egyik korábbi beszédével).

Jönnek a rekordbevételt hozó emlékiratok?

Michelle Obamával kapcsolatban egy ideje mindenkit az érdekel, mihez fog kezdeni ezután. Mit akarhat csinálni egy olyan asszony, aki a világ legbefolyásosabb nőinek Forbes-féle listáján 2016-ban a 13. helyen állt, megelőzve II. Erzsébet királynőt, Opraht és Anna Wintourt?

Hát, mondjuk nyugodtan vásárolgatni az átlagamerikai Target üzletekben, vagy nyitott ablaknál aludni: a nyilatkozatai alapján legalábbis ilyesmikről ábrándozik. Egyelőre csak pár dolgot tudni biztosan a jövőjéről, például hogy egy ideig még Washingtonban fognak élni, amíg Sasha be nem fejezi a középiskolát. Aztán biztosnak tűnik az is, hogy Michelle Obama nem fog indulni közhivatalért. Pedig vannak, akik örülnének neki. Novemberben, Trump győzelme után, mikor beszédet mondott egy veteránokról szóló eseményen, a közönségből bekiabált valaki, hogy „Induljon az elnökségért". Ő erre felnevetett, rászegezte az ujját a bekiabálóra, és viccelődve rendreutasította, hogy maradjon csak csendben.

3484827748 fcb22241ec o
Fotó: Pete Souza / Fehér Ház / Flickr

Betty Ford óta az összes first lady írt memoárt, és bár a Fehér Ház még nem erősítette meg, hogy Michelle Obama is így tesz-e, anyagilag ugyancsak megérné neki. A könyvkiadás-bizniszben dolgozó források a New York Timesnak azt mondták, 10 millió dolláros előleget kaphatna az emlékirataira, és övé lehetne minden idők legértékesebb könyve ebben a zsánerben. Egyébként az egyszerű szereplések is jól fizetnének: egy ügynök a Vanity Fairnek úgy becsülte, Michelle Obama beszédenként 100 ezer dollárt kereshetne, ugyanannyit, mint Barack Obama és kétszer annyit, mint az alelnök Joe Biden.

Michelle Obama mindenesetre azt megígérte, a számára fontos ügyeket ezután sem engedi el. Azt is valószínűnek tartják sokan, hogy – a kötöttségektől megszabadulva – újabb ügyeket is választ melléjük. A Vanity Fair például arra tippel, hogy a fegyvertartás szigorítása lesz az egyik ilyen. Ez egy olyan megosztó téma, amitől first ladyként eddig kénytelen volt távol tartani magát. Ugyanakkor – még ha nem is beszélt – a néma jelenlétével üzent az ügyben már akkor is, amikor elment annak a 15 éves lánynak a temetésére, aki fellépett Barack Obama második beiktatásán, és akit később lelőttek Chicagóban.