Így lehet kiütni Joe Bident az elnökjelölti székből

2024.07.05. 08:04
A demokraták számára még nem késő lecserélni jelöltjüket, de a választások napjához közeledve ez egyre bonyolultabbá válik.

A demokraták pánikolnak, és azon tanakodnak, hogy Joe Biden elnök maradjon-e a jelöltjük, miután a múlt héten az elnökjelölti vitán borzalmas teljesítményt nyújtott teljesítményt Donald Trump volt elnökkel szemben.

Biden nem adta jelét annak, hogy tervezné, hogy félreáll, és kevés demokrata volt hajlandó nyilvánosan javasolni, hogy tegye meg. Azonban vannak olyan módszerek, amelyekkel a demokraták leválthatják őt, akár önként mond le, akár nem. (Megjegyzendő, hogy Trump leváltásának folyamata a republikánus oldalon nagyjából ugyanezt az utat követné).

A The Washington Post négy különböző forgatókönyvet tekintett át, amelyek szerint Biden leváltható lenne, akár a választások napja előtt és után is.

A választás napja előtt, amíg Joe Biden még nem számít hivatalosan jelöltnek

Biden az esélyes jelölt, de a konvención még mindig leválthatják − akár úgy dönt, hogy félreáll, akár nem. A demokraták számára a legegyszerűbb módja Biden leváltásának, ha ezt az augusztusi konvenciójukon teszik meg −, különösen, ha Biden beleegyezik abba, hogy félreálljon.

Ennek megtétele „elsősorban a pártszabályok és a párttörvények kérdése” − mondta Elaine Kamarck, a Brookings Institution vezető munkatársa. „Az eljárás nincs benne az alkotmányban, nincs benne az állami törvényekben, nincs benne a szövetségi törvényekben. Leginkább a pártjogban van benne.”

Ezen forgatókönyv szerint a küldöttek úgy érkeznének a konvencióra, hogy nem Biden mellett köteleznék el magukat, majd egy másik jelöltet támogatnának az úgynevezett „nyílt konvención”, ahol több jelölt is versenyezhet a jelöltségért menet közben – mondta Kamarck, aki maga is többször volt már demokrata küldött. Harris alelnököt valószínűleg a jelölés esélyesének tartanák, de a küldötteknek nem lenne kötelező őt választaniuk.

Évtizedek óta nem volt ilyen konvenció, de a dolog nem példa nélküli. Az 1960-as demokrata nemzeti konvención például több jelölt versengett a küldöttekért, mielőtt az akkori szenátor, John F. Kennedy megszerezte a győzelmet.

Ha Biden nem hajlandó lemondani, még mindig lehetséges, bár valószínűtlen, hogy egy olyan kihívó jelenik meg, aki megpróbálja meggyőzni a küldötteket, hogy támogassák őt.

A konvenciónak már vége, de a választás még hátravan

A pártelnök összehívhatja a párt országos bizottságát, hogy új jelöltet válasszon.

A konvenció végeztével a kampány új szakaszba lép, amikor már Biden leváltása nagyobb kihívást jelent, de nem lehetetlen. Kamarck szerint a pártnak vannak olyan szabályai, amelyek felhatalmazzák a pártelnököt, hogy összehívja az országos bizottságot, hogy új jelöltet válasszon.

Valójában a demokraták valóban így tettek az 1972-es konvenció után, amikor George McGovern alelnökjelöltjét, Tom Eagleton szenátort leváltották, mert aggódtak az egészségi állapota miatt.

Ha azonban ez 2024-ben ismét megismétlődne, komoly logisztikai és jogi akadályokba ütközhetne, mivel a határidők már leteltek, és egyes államokban már megkezdődhetett a korai szavazás.

A választás napját követően, amikor az elektori kollégium még nem szavazott. 

A párt kérheti az elektorokat, hogy a megválasztott alelnökre vagy egy másik jelöltre szavazzanak, de be kell tartaniuk az őket delegáló állam szabályait.

Abban az esetben, ha Biden megnyeri a választást, de december 17-én, az elektori kollégium szavazása előtt cselekvőképtelenné válik, a demokratáknak még mindig van lehetőségük a pótlására, de itt kezd bonyolódni a helyzet. Nincs szövetségi szintű eljárás a megválasztott elnök leváltására ebben az időszakban.

Elég zavaros a szituáció. Szerintem mindkét elektori csoport valószínűleg az alelnökjelöltre szavazna, de ez nem kötelező.

− mondta Kamarck.

Kamarck szerint az államok szabályai arra vonatkozóan, hogy ez hogyan működne, eltérőek, egyes államokban az elektoroknak arra a személyre kell szavazniuk, akinek a megválasztására megszavazták őket, míg sok helyen papíron szabad mandátummal rendelkeznek. Ha ez megtörténne, az valószínűleg kaotikus lenne.

Furcsa kimeneteleket láthatnánk

− mondta Kamarck.

A jelölt letette már a hivatali esküt?

Abban az esetben, ha Biden az elektori kollégium szavazása után cselekvőképtelenné válik, a dolgok valójában egyszerűbbek, mint az előző forgatókönyvben.

Ebben a helyzetben az alkotmány a 20. módosításának 3. szakaszában kimondja, hogy a megválasztott alelnök lesz az elnök. Hasonlóképpen, ha Biden a beiktatás után válna cselekvőképtelenné, szintén az alelnök lenne az elnök, ahogyan azt az alkotmány és az 1947-es elnöki öröklési törvény is előírja.