Joe Biden dühös, elárulva érzi magát a demokrata vezetők miatt

2024.07.20. 19:52
Az amerikai elnököt jól ismerő források szerint Joe Biden dühös, és elárulva érzi magát amiatt, hogy a demokrata vezetők nem támogatják kellően a 2024-es választási versenyben.

A demokrata vezetők közül sokan kétségeiket fejezték ki Joe Biden alkalmasságával kapcsolatban. Az amerikai elnököt jól ismerő források szerint Joe Biden dühös, és elárulva érzi magát amiatt, hogy párttársai nem támogatják kellően, miközben politikai karrierje legnagyobb válságával néz szembe – írja az NBC News.

Úgy tudják, hogy Barack Obama volt amerikai elnök nyilvánosan támogatja Joe Bident, de valójában még neki is vannak aggályai az amerikai elnököt illetően. A képviselőház demokrata vezetője, Hakeem Jeffries, a szenátus többségének vezetője, Chuck Schumer és Nancy Pelosi, a képviselőház korábbi elnöke heteket töltöttek azzal, hogy meghallgassák a demokraták aggodalmait, és továbbadják azokat Bidennek és kampányának. Az említett képviselők nyilvánosan kijelentették, hogy támogatják Joe Bident, de zárt ajtók mögött nem kérték arra a kongresszusi demokratákat, hogy álljanak az amerikai elnök mögé.

A Joe Bidenhez közeli források szerint a demokrata vezetők hallgatásukkal meggyengítették és magára hagyták az amerikai elnököt egy olyan helyzetben, amit a párt tagjai állandó kételyekkel töltenek meg.

Az amerikai elnök még tanácsadói körét is leszűkítette olyan személyekre, akikben megbízik.

Csütörtök este Jon Tester montanai demokrata szenátor is arra kérte Joe Bident, hogy lépjen ki a elnökjelölti versenyből. Egy demokrata stratéga szerint egyre türelmetlenebbek a pártban, és a legtöbben már alig várják, hogy véget érjen a Demokrata Párton belül kialakult harc.

A hírességek is elfordultak Joe Bidentől

A filmesek, írók és énekesek is szeretnék, ha másik elnökjelöltje lenne a Demokrata Pártnak. Nemrég Stephen King író osztotta meg, hogy úgy látja, itt az ideje, hogy Joe Biden bejelentse: nem indul az újraválasztásért. George Clooney amerikai színész szerint a hivatalban lévő amerikai elnökkel a Demokrata Párt nem nyerhet a republikánusok várható jelöltjével, Donald Trumppal szemben a novemberi elnökválasztáson.

Rob Reiner amerikai színész hasonló véleménnyel ment neki Joe Bidennek. Reed Hastings, a Netflix társalapítója, Damon Lindelof producer és Abigail Disney dokumentumfilmes is visszalépésre szólította fel Bident. Az Oscar-díjas filmrendező, Michael Moore egyenesen odáig ment, hogy véleménye szerint a Demokrata Párt árt Bidennek, amiért ilyen idősen is kiteszik őt a kirakatba.

A hollywoodi sztárok többsége egyébként a vita előtt még teljes mellszélességgel támogatta Bident, nemcsak szavakkal, de pénzzel is. Június 16-án, alig másfél héttel a botrányos vita előtt tartottak a Peacock Theaterben, Los Angelesben egy összejövetelt, amelyen olyan hírességek is ott voltak, mint George Clooney, Julia Roberts és Barbra Streisand. Több mint 30 millió dollárt gyűjtöttek össze Biden kampányára.