Fehér ház

Legalább 290 elektort szerzett, és országosan is csak 0,2 százalékkal kapott kevesebb szavazatot. Ő az Egyesült Államok új elnöke.

Friss kommentek

Elnökválasztási térkép

Ne dőljünk be, Trump győzelme nem támasztja fel a fasizmust

2016. november 10., 11:22 Módosítva: 2016.11.14 01:25
872
49 hozzászólás

Donald Trump felelős elnök lesz, nem reális azt gondolni, hogy elnöksége egyenlő egy katasztrófával. Minél inkább ezt írja majd az amerikai média (és gondolom a magyar sajtó egy része is így tesz majd), annál erősebb lesz Trump. 

Ezt az Orbán-kormány egyik diplomatája írta levelezésünkben Trump győzelme után, miután a nyáron vitatkoztunk egy jót az elnökválasztási esélyekről, és miután végül az ő várakozásai jöttek be. A „médiának" (persze bőven nem csak róluk van szó) az USA-ban és Európában is valóban meg kell értenie, miféle súlyos hibákat követett el a Trump-jelenség értelmezése és kezelése során. És legalább az immár elkerülhetetlen Trump-elnökséggel kapcsolatos elvárásokban itt lenne az ideje realistábbnak lenni (hogy a külpolitikában és az orosz-viszonyban mi várható, arról ebben a cikkben lehet olvasni, külön nem térünk rá ki).

49 hozzászólás Tovább

Trump első intézkedései: korszakváltás Amerikában

2016. november 10., 08:08 Módosítva: 2016.11.10 18:24
498
14 hozzászólás
Valószínűleg sokan fognak tíz-húsz év múlva is emlékezni, hogy hol voltak, amikor megtudták, hogy az amerikaiak elnökké választották Donald Trumpot, mert ez olyan korszakos hír, aminek nehéz túlbecsülni a jelentőségét. Összegyűjtöttük, hogy kampánya és a kiszivárgott hírek alapján mik lehetnek Trump fontosabb első elnöki intézkedései, és végiggondoltuk, eddigi ismereteink szerint milyen veszélyeket jelenthet az elnöksége.

Bár Donald Trump kampányígéreteit és kijelentéseit sokáig nehéz volt komolyan venni, most már muszáj megvizsgálni, hogy melyek a megvalósíthatónak tűnő elemei.

Első intézkedések: Obama legyalulása, a klímaprogram leállítása, a fegyvertartás lazítása

A republikánus törvényhozással a háta mögött Trump egészen biztos, hogy igyekezni fog megfelelni a szavazói elvárásainak, és amit csak tud, lebont a minden erejével ellene kampányoló Barack Obama politikai hagyatékából. Ezt nemcsak a szavazóinak többsége várja el tőle, de Trumpnak személyes elszámolnivalója is van Obamával. Kettejük utolsó találkozása az a 2011-es sajtógála volt, ahol Obama Washington színe-java előtt, élő adásban alázta szénné a születési helyén akadékoskodó milliárdost. Trump állítólag akkor döntötte el, hogy egyszer elindul az elnökségért.

14 hozzászólás Tovább

Itt a Trump-hatalomátvétel menetrendje

2016. november 9., 23:55 Módosítva: 2016.11.10 17:37
127
8 hozzászólás

Bár kedden eldőlt, hogy Donald J. Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, maga a hatalomra lépése még kicsit odébb van: csak január 20-án fogják beiktatni a manhattani ingatlanmágnásból lett politikust. Addig pedig egy hosszú, és Trump személyéből és politikai hátterének hiányából fakadóan vélhetően a szokásosnál is izgalmasabb hatalomátvételi folyamat fog lezajlani, amelyek a következők lesznek a fontosabb állomásai.

8 hozzászólás Tovább

Trump bázisa az új ellenforradalmi osztály

2016. november 9., 22:14 Módosítva: 2016.11.13 13:06
1024
43 hozzászólás

Vidékiek a városiak ellen, frusztrált tömegek az elit ellen, a fehérek mindenki mással szemben: a konkrét kampányszövegeknél és hazugságoknál is fontosabbak azok a szakadások, amelyeket felszínre hozott az amerikai elnökválasztás. Trump bázisa, az új ellenforradalmi osztály.

43 hozzászólás Tovább

A két válság, ami megmagyarázza Trump győzelmét

2016. november 9., 12:43 Módosítva: 2016.11.30 18:49
644
43 hozzászólás

Sokan pislognak értetlenül Egyesült Államokban és szerte a nagyvilágban, miután Donald Trump kedden óriási meglepetésre megverte Hillary Clintont. Ez valahol érthető is: az ingatlanmágnás/showman elnöksége ugyanis odahaza egy agresszív, instabil, a szabadságjogokat fenyegető elnökséget ígér; a világnak pedig a szövetségi rendszer teljes felforgatását, ötletszerű háborúkat és krónikus nyugtalanságot.

De azért nem véletlenül írtuk döntött betűkkel a valahol-t. Amerika ugyanis két politikai válság szorításában vergődik, melyek végére a kirívóan népszerűtlen, botrányokon és korrupciós ügyeken trónoló Hillary Clinton megválasztása sem tett volna pontot, legfeljebb néhány újabb kérdőjelet.

Azt mindenki érzi, hogy a több mint nyolcvan éve nem látott populista hullám új időket jelez – és Donald Trump ezen új idők hírnöke. Mégpedig nemcsak abban az értelemben, hogy világgá kürtöli a Roosevelt óta fennálló ideológiai törésvonal (az Ötödik Pártrendszer) végét, hanem abban az értelemben is, hogy

komoly, sőt ijesztő kérdéseket vet fel a demokratikus rendszerek életképességével kapcsolatban.
43 hozzászólás Tovább