Klaudia
-3 °C
3 °C

Ötszáz üzbég halott

2005.05.14. 18:20
Egy emberjogi aktivista szerint ötszáz halottja lehet az andizsáni lázadók és az üzbég hadsereg összecsapásának. Egyes falvakban rendőrautókat gyújtanak fel, a határokat meg lezárják.

Pénteken délelőtt egy körülbelül száz fős fegyveres csoport több ezer foglyot szabadított ki az andizsáni börtönből. Az akciót a hírek szerint egy betiltott muzulmán szervezet, az Akrima hajtotta végre, és elsősorban olyan embereket engedtek szabadon, akik ellen muzulmán szélsőséges szervezethez tartozás vádjával folyt büntetőeljárás. A börtöntámadást követő zavargásokat a hadsereg véresen leverte.

Sok halott

Egy helyi emberjogi aktivista, Szajdzsahon Zajnatbitdinov szerint a halottak száma elérheti az ötszázat is, írta az MTI. A Fellebbezés nevű üzbég emberjogi csoport helyi szervezetének vezetője részint saját megfigyeléseire, részint más szemtanúkkal folytatott beszélgetésekre alapozza e becslését. Hivatalos közlés még nem jelent meg a civil áldozatokról, Iszlam Karimov elnök eddig csupán annyit mondott, hogy tíz katona és rendőr vesztette életét a pénteki összecsapásokban, és "jóval több civil".

A hadsereg akciója ellenére nem álltak le a tiltakozók, szombaton az Üzbegisztán és Kirgizisztán határán lévő Koraszuvban megrohanták a közintézményeket, fölgyújtottak több rendőrautót, és megvertek néhány határőrt. Az Andizsántól ötven kilométernyire keletre fekvő kistelepülés fölött helikopterek köröznek.

Zárt határ

Szombaton délután a tádzsik hadsereg egy illetékese jelezte, hogy Üzbegisztán szemlátomást lezárta Tádzsikisztánnal közös határát, senki nem engednek át. Ezzel egy időben a tádzsik oldalon is megerősítették az Andizsánhoz közeli szakaszon, ugyanis szeretnék megakadályozni a szélsőségesek és a bűnözők átjutását.

Az üzbég hadsereg és rendőrség közös osztagai a kirgiz határ mentén húzódó településeken jelenleg folyamatosan keresik az andizsáni börtönből kiszabadított foglyokat.