Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Gyorsétteremben ünnepel Edwards

2004.07.16. 11:08
Hiába multimilliomos sztárügyvéd, John Edwards nem valami puccos helyre viszi feleségét házassági évfordulójukon. A demokraták alelnökjelöltje immár huszonhatodik alkalommal egy Wendy's-ben ünnepli házasságát. Még nála is gazdagabb jelölttársa, John Kerry katolikus hite miatt magyarázkodhat. Az amerikaiak a hitét minden megszólalásakor bizonygató Bushhoz képest vallástalannak tartják a demokraták jelöltjét.
John Edwards vagyona ugyan meg sem közelíti az Egyesült Államok történetének leggazdagabb elnöke címére is pályázó John Kerryét, a demokraták alelnökjelöltje sem szegény. Az orvosi műhibaperekkel multimilliomossá lett sztárügyvéd-politikus mégis egy gyorsétteremben ünnepli házassági évfordulóját. Ez diétáskóla-függőségének kitudódása után talán nem is akkora meglepetés.

Gusztustalan ünneplés

"A Wendy's-be megyünk" - válaszolta Edwards az NBC érdeklődésére. Edwardsék immár a huszonhetedik házassági évfordulójukra készülnek, valamennyit Wendy's-ben ünnepelték.

"Az első évfordulónk napján éppen költözködtünk. Koszosak voltunk és gusztustalanul néztünk ki, így hát egy puccos étterem helyett egy Wendy's-ben kötöttünk ki. A következő évben valahogy újra egy Wendy's-ben találtuk magunkat" - vallott a családi hagyományról a Reutersnek Elizabeth Edwards, az alelnökjelölt felesége.

Hitvita

Jelölttársa, Kerry ezt biztosan nem tehetné meg multimilliárdos feleségével, a ketchupgyáros Teresa Heinz-Kerryvel. A demokraták elnökjelöltjének pillanatnyilag nem is a családi évfordulók szervezése az a magánéleti kérdés, ami nagy nyilvánosságot kapott.

A mélyen katolikus Kerryt most vallási kérdésekben támadják. Az Egyesült Államok történetében Kerry lehetne a második katolikus elnök. Az első, John F. Kennedy, Kerry politikai példaképe volt. Kennedynek arról kellett annak idején biztosítania a választókat, hogy a pápa nem fog parancsolgatni neki. Kerrynek most egyháza abortusz- és melegügyi álláspontjától kellett elhatárolnia magát.

Látványosabb hitet várnak

Ennél is lényegibb azonban, hogy Kerry nem beszél nyíltan vallásos elhivatottságáról. Ez, a mélyen vallásos Amerikában a kereszténységét minden megnyilvánulásában hangsúlyozó Bush mellett határozott hátránynak számít a választási harcban. Kerryt az amerikaiak alig hét százaléka tartja mélyen hívő embernek - pedig a többség istenfélő elnököt látna szívesen az Egyesült Államok élén.

"Az elnökjelöltek beszédeit figyelvén azt érezni, hogy Bush nagyon vallásos, Kerry viszont egyáltalán nem az" - mondta Amy Sullivan, egy azok közül a demokraták közül, akik szerint a kampányban többet kell beszélni a vallásos hitről.

Kerry azonban nem hajlandó erre, csak abban az esetben, ha a hit természetes módon szóba kerül egy téma taglalásakor. Ez abból fakad, hogy New Englandben, ahol ő felnőtt, a keresztények nem beszélnek nyíltan hitükről - mondták el hozzá közel állók, köztük fő stratégája, Tad Devine.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!