Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyorsétteremben ünnepel Edwards

2004.07.16. 11:08
Hiába multimilliomos sztárügyvéd, John Edwards nem valami puccos helyre viszi feleségét házassági évfordulójukon. A demokraták alelnökjelöltje immár huszonhatodik alkalommal egy Wendy's-ben ünnepli házasságát. Még nála is gazdagabb jelölttársa, John Kerry katolikus hite miatt magyarázkodhat. Az amerikaiak a hitét minden megszólalásakor bizonygató Bushhoz képest vallástalannak tartják a demokraták jelöltjét.
John Edwards vagyona ugyan meg sem közelíti az Egyesült Államok történetének leggazdagabb elnöke címére is pályázó John Kerryét, a demokraták alelnökjelöltje sem szegény. Az orvosi műhibaperekkel multimilliomossá lett sztárügyvéd-politikus mégis egy gyorsétteremben ünnepli házassági évfordulóját. Ez diétáskóla-függőségének kitudódása után talán nem is akkora meglepetés.

Gusztustalan ünneplés

"A Wendy's-be megyünk" - válaszolta Edwards az NBC érdeklődésére. Edwardsék immár a huszonhetedik házassági évfordulójukra készülnek, valamennyit Wendy's-ben ünnepelték.

"Az első évfordulónk napján éppen költözködtünk. Koszosak voltunk és gusztustalanul néztünk ki, így hát egy puccos étterem helyett egy Wendy's-ben kötöttünk ki. A következő évben valahogy újra egy Wendy's-ben találtuk magunkat" - vallott a családi hagyományról a Reutersnek Elizabeth Edwards, az alelnökjelölt felesége.

Hitvita

Jelölttársa, Kerry ezt biztosan nem tehetné meg multimilliárdos feleségével, a ketchupgyáros Teresa Heinz-Kerryvel. A demokraták elnökjelöltjének pillanatnyilag nem is a családi évfordulók szervezése az a magánéleti kérdés, ami nagy nyilvánosságot kapott.

A mélyen katolikus Kerryt most vallási kérdésekben támadják. Az Egyesült Államok történetében Kerry lehetne a második katolikus elnök. Az első, John F. Kennedy, Kerry politikai példaképe volt. Kennedynek arról kellett annak idején biztosítania a választókat, hogy a pápa nem fog parancsolgatni neki. Kerrynek most egyháza abortusz- és melegügyi álláspontjától kellett elhatárolnia magát.

Látványosabb hitet várnak

Ennél is lényegibb azonban, hogy Kerry nem beszél nyíltan vallásos elhivatottságáról. Ez, a mélyen vallásos Amerikában a kereszténységét minden megnyilvánulásában hangsúlyozó Bush mellett határozott hátránynak számít a választási harcban. Kerryt az amerikaiak alig hét százaléka tartja mélyen hívő embernek - pedig a többség istenfélő elnököt látna szívesen az Egyesült Államok élén.

"Az elnökjelöltek beszédeit figyelvén azt érezni, hogy Bush nagyon vallásos, Kerry viszont egyáltalán nem az" - mondta Amy Sullivan, egy azok közül a demokraták közül, akik szerint a kampányban többet kell beszélni a vallásos hitről.

Kerry azonban nem hajlandó erre, csak abban az esetben, ha a hit természetes módon szóba kerül egy téma taglalásakor. Ez abból fakad, hogy New Englandben, ahol ő felnőtt, a keresztények nem beszélnek nyíltan hitükről - mondták el hozzá közel állók, köztük fő stratégája, Tad Devine.