Benedek
-5 °C
5 °C

Megkezdték az építkezést a WTC helyén

2006.04.28. 09:13
2012-re készül el a négy és fél évvel ezelőtt porig rombolt World Trade Center utódja. Az illetékesek megállapodtak az utolsó vitás kérdésekben is, így csütörtökön megkezdhették a földmunkákat az ikertorony helyén.
#alt#

Hónapokig tartó viták után csütörtökön végre megjelentek a munkagépek New Yorkban, a Ground Zero néven ismert területen, jelentette többek között a Reuters is. A World Trade Center helyén a 82 emeletes Szabadság Torony épül majd, az épület szimbolikus nagyságú lesz: 1776 láb magasan lesz a csúcsa - ezzel az Egyesült Államok függetlenségének évére emlékeztet majd a környező épületek főlé magasodó torony.

A 2001. szeptember 11-én lerombolt ikertorony helyén, a romok eltakarítása és az áldozatok maradványainak kiemelése után négy évig nem végeztek gyakorlatilag semmiféle munkát, sokáig az is vég nélküli huzavona tárgya volt, hogy mi épüljön a rossz emlékű manhattani telken. A sok elvetett terv és szakmai, politikai vita után végül a Szabadság Torony tervére bólintottak rá, hogy az 541 méter magas épület szimbolizálja az Egyesült Államok önmagába vetett hitét és erejét, amit a 2001-es terrortámadások sem törtek meg.

Az épület a világ egyik legmagasabb toronyháza lesz ha elkészül, az ütemezés szerint 2012-re adják át az építtetők. Szerdán megállapodás született a kivitelező, Larry Silverstein, valamint New York és New Jersey kikötői hatóságai között az utolsó vitás kérdésekben is, így csütörtökön megkezdhették a földmunkáklta a bulldózerek. a George Pataki, New York állam kormányzója az eseménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "új magasságokba emelkedünk és újjárajzoljuk Nww York sziluettjét". Az alapkövet még 2004. július 4-én rakta le Pataki.


Jeles esemény (Fotó: AFP)

A tervek szerint nem egymagában áll majd a torony, hanem három kisebb felhőkarcoló is felépül körülötte, ezen kívül múzeum, emlékhely és kulturális központ is létesül a telken, amit egyébként az áldozatok hozzátartozói szent helyként tartanak számon. A fő épületben az elképzelések szerint kormányzati hivatalok kapnak majd helyet, magántársaságok inkább a kisebb épületek irán érdeklődnek.

A tehergépkocsis bombamerényletek kivédése éredekében a Szabadság Torony 60 méteres alapzatába titán- és acélpaneleket építenek be, ami a tervezők szerint ellenáll majd az olyan robbantási kísérleteknek, mint ami 1993-ban történt a WTC garázsában.