Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Moussaoui beismerte, hogy ő volt a huszadik géprabló

2006.03.28. 11:30
A Fehéz Ház megtámadása volt Zacarias Moussaoui feladata. A huszadik géprablónak nevezett francia-marokkói férfi vallomásában ismerte el, hogy tudott a szeptember 11-i támadások előkészületeiről.

Beismerte bírósági vallomásában Zacarias Moussaoui, hogy szeptember 11-én egy ötödik repülő elrablása és a Fehér Házba vezetése lett volna a feladata, jelentette az AP. A francia állampolgárságú marokkóit még 2001 augusztusában, egy hónappal a szeptember 11-i terrortámadások előtt elfogták, de hazugságaival leplezni tudta az al-Kaida terrorakciójának a tervét.

Moussaoui eddig tagadta, hogy géprablás lett volna a feladata, bár az amerikai hatóságok eddig is a huszadik géprablóként emlegették. Az al-Kaida szeptember 11-i támadását 19 terrorista hajtotta végre.

Moussaoui vallomásából kiderült, hogy a 2002 októberében életfogytiglani börtönre ítélt, brit állampolgárságú Richard Reid lett volna a társa, írja az AP. Reid 2001. december 22-én a cipőjébe rejtett bombával kísérelte meg felrobbantani az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatát, de utastársai megakadályozták.

Moussaoui vallomásában beismerte, hogy 2001 augusztusában szándékosan félrevezette az amerikai hatóságokat, hogy leplezze terroristatársai terveit. Állítása szerint tudott róla, hogy támadás készül a World Trade Center ellen, és arról is, hogy augusztus végén, szeptember elején hajthatják végre.

Moussaoui védői azt próbálták meg bebizonyítani, hogy védencük elfogásával az amerikai hatóságoknak lehetősége lett volna az összeesküvés leleplezésére és a támadások megakadályozására. Érvelésüket egy csak Johnként azonosított CIA-ügynök vallomásával támasztották alá, aki már 2001 júliusában feljegyzést küldött az FBI-nak Moussaouiról, de jelentését elfektették, írja az AP.

Moussaoui vallomásával a vádhatóság viszonylag könnyű helyzetbe került. A terrorista az életfogytiglani börtönbüntetést már biztosan nem kerülheti el. Ha a vádhatóság azt is bizonyítani tudja, hogy hallgatásával legalább egy szeptember 11-i áldozat halálát okozta, Moussaouit minden bizonnyal halálra ítélik, jelentette az AP.