Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Elutasították fellebbezését, hazahozhatják Zentait

2008.04.23. 10:26
Az ausztrál legfelsőbb bíróság elutasította szerdán az emberiesség elleni bűnökkel vádolt Zentai Károly (Charles Zentai) fellebbezését kiadatása ellen, és ezzel megnyílt a lehetősége annak, hogy kiadják Magyarországnak.

Az ausztrál legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az ország kiadatási törvénye érvényes a 86 éves Zentai Károlyra. A férfit azzal gyanúsítja Magyarország, hogy 1944-ben katonaként harmadmagával Budapesten megkínozta és megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Zentainak így az eljárás részeként meg kell jelennie a perthi városi bíróság előtt, addig azonban még néhány hónap is eltelhet.

Zentai tagadja a vádat, azt hangoztatva, hogy már a Balázs Péter halála előtti napon elhagyta Budapestet. A fellebbezésben védői arra hivatkoztak, hogy az ausztrál kiadatási törvény 19. cikkelye alkotmányossági okokból érvénytelen. A legfelsőbb bíróság 6:1 arányban utasította el a fellebbezést.

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ igazgatója szerint történelmi nap ez Ausztrália számára. "Nagyon örülök, hogy ezt a jogtechnikai fellebbezést, amely már több mint két éve akadályozza Zentai úr kiadatását, és amelynek abszolút semmi köze az ügyhöz, végül elvetették, és végre megindulhat a kiadatási eljárás" - mondta a második világháború alatt a zsidók ellen elkövetett bűncselekmények még élő tetteseinek felkutatására indított Utolsó Esély akció vezetője a The Australian című lapnak.

"Azt hiszem, nagyon fontos emlékeztetni arra, hogy Zentai úr, amikor először gyanúsították meg Balázs Péter megölésével, maga mondta, hogy hajlandó Magyarországra menni, és tisztázni magát - folytatta Zuroff. - De nem sokkal azután, hogy Magyarország kérte a kiadatását, aminek folytán bíróság elé kerülhetett volna, Zentai úr mindent megtett, hogy akadályozza az igazságszolgáltatást."

"Csak azt sajnálom, hogy ilyen sokáig tartott, amíg az ügy ismét sínre került" - tette hozzá.