Judit
3 °C
7 °C

Nem húzhatja tovább Charles Zentai

2007.05.30. 12:54
Charles Zentai háborús bűnökkel vádolt magyar származású nyugdíjas egyre közelebb kerül ahhoz, hogy kiadják a magyar hatóságoknak. A perthi fellebbviteli bíróság szerdai döntésének értelmében nem függesztik fel a kiadatási eljárást. Az Ausztráliában élő nyugdíjas ügyvédei a legfelsőbb bírósághoz fordulnak, az időhúzás azonban nem feltétlenül menti meg Zentait a magyar hatóságoktól.

Az ausztrál bíróság szerdán elutasította Charles Zentai, azaz Zentai Károly kiadatási kérelmének felfüggesztését, írja a Washington Post. A 85 éves magyar származású férfit a második világháborúban elkövetett háborús bűnökkel vádolják.

Az ausztrál nyugdíjas ellen a magyar külügyminisztérium 2004 decembere óta folytat vizsgálatot, a gyanú szerint Zentai 1944-ben, Budapesten megölte Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a második világháborúban a zsidók megkülönböztetésére előírt sárga csillagot.

A náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ Los Angeles-i irodája szerint Zentai, aki 44-ben katonaként szolgált, megkínozta, majd halálos ütést mért az akkor 18 éves Balázs Péterre. Az 1950-ben Ausztráliába emigrált Zentai tagadja az ellene felhozott vádakat, állítása szerint a gyilkosság időpontjában már nem tartózkodott Budapesten.

Húzzák az időt

Zentai védőügyvédje szerdán Perth fellebbviteli bírósága előtt kijelentette, hogy a legfelsőbb bíróság elé szeretnék terjeszteni az ügyet, és kérte a testülettől, hogy függesszék fel az eljárást a legfelsőbb bírósági meghallgatásig. Graeme Calder bíró elutasította a kérést, mondván, „tudatában van az idő múlásának”. Hozzátette, hogy semmiféle garancia nincs arra, hogy a legfelsőbb bíróság meghallgatná az ügyet.

Pauline Caust ügyész azt is elmondta, hogy az eljárás 2004 óta húzódik, így nem látja okát a további időhúzásnak, írja a The West című ausztrál lap. Calder bíró augusztus 7-ére idézte úja a bíróság elé Zentai Károlyt, írja a Washington Post.

Zantait a kiadatással kapcsolatban februárban hallgatta volna meg Perth fellebbviteli bírósága, azonban ezt végül elnapolták, mivel a nyugdíjas ügyvédei szövetségi bíróság elé akarták vinni az ügyet. Lépésüket azzal indokolták, hogy a perthi bíróságnak nincs joga kiadatási ügyekben eljárni. A szövetségi bíróság áprilisban elutasította a kérelmet.

Mindent bevetnek

Zentai családja elkötelezettnek tűnik a már maratoni hosszúságúra nyúlt jogi csatározás folytatása mellett, hogy édesapjukat ne adják ki a magyar hatóságoknak, írja a The Australian. Az ausztrál nyugdíjas egészségi állapota megrendült, idegi és szív problémákkal küzd. Fia, Ernie Steiner a szerdai tárgyalás előtt is hangsúlyozta, hogy Zentai Károly továbbra is rosszul érzi magát, ennek ellenére megjelenik a bíróság előtt.

Ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy nem hallgatja meg Zentai ügyét, akkor sorsáról, azaz hogy kiadják vagy nem, a szövetségi igazságügyi miniszter, David Johnston jogosult dönteni, írja a The Australian. Ausztrália még soha nem adott ki háborús bűnöst külföldi hatóságoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?