Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Nem húzhatja tovább Charles Zentai

2007.05.30. 12:54
Charles Zentai háborús bűnökkel vádolt magyar származású nyugdíjas egyre közelebb kerül ahhoz, hogy kiadják a magyar hatóságoknak. A perthi fellebbviteli bíróság szerdai döntésének értelmében nem függesztik fel a kiadatási eljárást. Az Ausztráliában élő nyugdíjas ügyvédei a legfelsőbb bírósághoz fordulnak, az időhúzás azonban nem feltétlenül menti meg Zentait a magyar hatóságoktól.

Az ausztrál bíróság szerdán elutasította Charles Zentai, azaz Zentai Károly kiadatási kérelmének felfüggesztését, írja a Washington Post. A 85 éves magyar származású férfit a második világháborúban elkövetett háborús bűnökkel vádolják.

Az ausztrál nyugdíjas ellen a magyar külügyminisztérium 2004 decembere óta folytat vizsgálatot, a gyanú szerint Zentai 1944-ben, Budapesten megölte Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a második világháborúban a zsidók megkülönböztetésére előírt sárga csillagot.

A náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ Los Angeles-i irodája szerint Zentai, aki 44-ben katonaként szolgált, megkínozta, majd halálos ütést mért az akkor 18 éves Balázs Péterre. Az 1950-ben Ausztráliába emigrált Zentai tagadja az ellene felhozott vádakat, állítása szerint a gyilkosság időpontjában már nem tartózkodott Budapesten.

Húzzák az időt

Zentai védőügyvédje szerdán Perth fellebbviteli bírósága előtt kijelentette, hogy a legfelsőbb bíróság elé szeretnék terjeszteni az ügyet, és kérte a testülettől, hogy függesszék fel az eljárást a legfelsőbb bírósági meghallgatásig. Graeme Calder bíró elutasította a kérést, mondván, „tudatában van az idő múlásának”. Hozzátette, hogy semmiféle garancia nincs arra, hogy a legfelsőbb bíróság meghallgatná az ügyet.

Pauline Caust ügyész azt is elmondta, hogy az eljárás 2004 óta húzódik, így nem látja okát a további időhúzásnak, írja a The West című ausztrál lap. Calder bíró augusztus 7-ére idézte úja a bíróság elé Zentai Károlyt, írja a Washington Post.

Zantait a kiadatással kapcsolatban februárban hallgatta volna meg Perth fellebbviteli bírósága, azonban ezt végül elnapolták, mivel a nyugdíjas ügyvédei szövetségi bíróság elé akarták vinni az ügyet. Lépésüket azzal indokolták, hogy a perthi bíróságnak nincs joga kiadatási ügyekben eljárni. A szövetségi bíróság áprilisban elutasította a kérelmet.

Mindent bevetnek

Zentai családja elkötelezettnek tűnik a már maratoni hosszúságúra nyúlt jogi csatározás folytatása mellett, hogy édesapjukat ne adják ki a magyar hatóságoknak, írja a The Australian. Az ausztrál nyugdíjas egészségi állapota megrendült, idegi és szív problémákkal küzd. Fia, Ernie Steiner a szerdai tárgyalás előtt is hangsúlyozta, hogy Zentai Károly továbbra is rosszul érzi magát, ennek ellenére megjelenik a bíróság előtt.

Ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy nem hallgatja meg Zentai ügyét, akkor sorsáról, azaz hogy kiadják vagy nem, a szövetségi igazságügyi miniszter, David Johnston jogosult dönteni, írja a The Australian. Ausztrália még soha nem adott ki háborús bűnöst külföldi hatóságoknak.