Szőcs Géza is elbontatná az 56-osok terét

2011.02.15. 17:43 Módosítva: 2011.02.15. 17:43
A budai Vártól a Városligetig húzódó új kulturális tengely előkészítését kezdte meg a kormány. Az Andrássy-negyed koncepciójába illeszkedik majd a Szépművészeti Múzeum bővítése, de a tervekben felvetődött az 56-os emlékmű áthelyezése és a Regnum Marianum templom visszaépítése is.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kedden tartott sajtótájékoztatóján elmondta: „Budapest belvárosának újrafogalmazása” érdekében a kormány leállította a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítésének előkészületeit. Az államtitkár szerint az új kulturális koncepció 10 év alatt hozná létre az európai összehasonlításban is kiemelkedő Andrássy-negyedet: a jelenleg csak eseti rendezvényekre és parkolásra használt Ötvenhatosok terére, a Műcsarnok mögötti területre kerülne a Szépművészeti Múzeum új épülete, a Dózsa György útra költözhet a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum, de létrejöhet itt egy nemzeti fotográfiai múzeum is. Szőcs azt is kielemte: ezek egyelőre csak felvetések, döntés még nem született. (Az 56-os emlékmű elbontását korábban már Tarlós István is felvetette, amikor "MÉH-telep funkciójú, emlékműnek csúfolt valaminek" nevezte.)

Az államtitkár hangsúlyozta: a döntés „nem pofon a múzeumnak". A bővítés szükségességét a kormány is elismeri, előbb azonban a tágabb kereteket kell meghatározni, majd ebbe illeszteni az egyes intézmények projektjeit. Az új kulturális koncepcióhoz rendelkezésre álló európai uniós forrásokat 2013 végéig lehet felhasználni, ezért még 2011-ben el kell készülniük a terveknek, melyek alakításában a kormányzat felkérésére a Szépművészeti Múzeum is részt vállal.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint a múzeum rövidesen bezárt volna a térszint alatti szárny építése miatt, így október végéig nem készítettek elő új időszaki kiállításokat. A beruházás leállítása után azonban megkezdték egy, a Szépművészeti egyiptomi gyűjteményére támaszkodó időszaki tárlat előkészítését és egy másik kiállításról is tárgyalnak egy külső intézménnyel. Hozzátette: nem marad el a 2012 végére tervezett Cézanne-kiállítás sem.

Újságírói kérdésre válaszolva Szőcs Géza közölte: az új kulturális negyed koncepciójában felvetődött a Rákosi-rezsim által lerombolt Regnum Marianum templom visszaépítése és az államtitkár véleménye szerint az ott álló 56-os emlékmű is más helyszínre kerülhetne. Szőcs Géza azt is elmondta: az Andrássy-negyed készülő terveiből nem zárták ki a Szépművészeti térszint alatti bővítését sem. A új kulturális tengely szerinte nem ütközik a Nyugati pályaudvar mögött, a Podmaniczky utcánál tervezett másik múzeumi negyed koncepciójával sem, a két elképzelés kiegészíti egymást.