5 millió példányt nyomtak az utolsó News of the Worldből

2011.07.10. 15:09 Módosítva: 2011.07.10. 15:26

Szenzációhajhász hír helyett Thank you & goodbye (Köszönjük, és viszontlátásra) felirattal és a korábbi címlapok montázsával az első oldalán búcsúzik olvasóitól az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányába keveredett vasárnapi bulvárlap, News of the World. Az újság 1843. október 1-jén jelent meg először, átlagos példányszáma meghaladta a 2,5 milliót, rendszeres olvasóinak száma pedig a 7,5 milliót. Az utolsó szám 5 millió példányban jelent meg, és tartalmazza a legelső, 1843-as kiadás utánnyomott másolatát is.

000 Par6381663

James Murdoch nagy-britanniai sajtómágnás, a News Corporation vezetője azután döntött a News of the World megszüntetése mellett, hogy néhány napja kiderült: a lap munkatársai exkluzív értesülések reményében magánnyomozói közreműködéssel törték fel egy elrabolt, majd meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, sőt, hasonló módszerekkel fértek hozzá korábban Irakban és  Afganisztánban elesett katonák, illetve a brit királyi család rögzítőüzeneteihez is. A brit sajtó által idézett rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években akár négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjait is feltörhette és lehallgathatta.

Colin Myler és a News of the World szerkesztősége a 168 év után megszűnő lap utolsó példányával
Colin Myler és a News of the World szerkesztősége a 168 év után megszűnő lap utolsó példányával

Az utolsó News of the Worldben nincsenek hirdetések, a példányok bevételeit teljes egészében jótékonysági célokra fordítják. Reklámokból a lap amúgy sem tudott volna sokat közölni, mivel a hatalmas botrány hatására a legnagyobb rendszeres hirdetők, köztük a Ford, a Renault és a Sainsbury's szupermarket már a megszűnés bejelentése előtt visszamondták a News of the Worlddel kötött hirdetési megállapodásaikat.

000 Par6381530

Korábban a News of the World számolt be Max Mosley, a Forma 1-es versenyeket is felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség elnökének bizarr szexuális szokásairól is: a lap videofelvételekre alapozott bezámolójában az előkelő londoni Chelsea kerület egyik lakásában a náci koncentrációs táborok hangulatát idéző díszletek között öt prostituálttal tartott ötórás, brutális, szado-mazo bulit. Az ügynek különös jelentőséget adott, hogy az autósport-szövetség azóta lemondott vezetője Sir Oswald Mosleynak, a háború előtti brit fasiszta mozgalom vezetőjének a fia.

A csütörtöki News of the World-botrányt az egyik konkurens brit lap, a Guardian robbantotta ki, valószínűleg azért, mert a vasárnapi bulvárújság több sztorijukat is ellopta azzal, hogy frissebb, de etikátlanul szerzett információkat közölt a legjelentősebb bűnügyekben. A Guardian a hétvégén több cikket is szentelt a megszűnt riválisnak, de lehozták David Wooding (News of the World egykori politika rovatának vezetője) A rosszfiúk jó napja - Mélyebben alhat minden gonosztevő, pedofil és korrupt politikus, a kiváló oknyomozó újság végleg kimúlt címmel írt cikkét is.