Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Csurkáról neveznék el az Új Színházat

Index, MTI
2012.02.06. 17:55
A peticio.comon indult aláírásgyűjtés szerint a legnagyobb kortárs magyar drámaíró megérdemelné, hogy színházat nevezzenek el róla. Az Új Színház művészeti vezetője nagyra értékeli a kezdeményezést, de nem változtatnának nevet.

Aláírásgyűjtés indult azzal a céllal, hogy az Új Színházat nevezzék át Csurka István Színházra. Pozsgai Zsolt, a teátrum művészeti vezetője a hírre reagálva azonban közölte, a színház vezetősége ezt a lépést nem kívánja megtenni.

A Szinház.hu-n hétfőn megjelent információ szerint állampolgári kezdeményezés indult, amely azt szorgalmazza, hogy az Új Színházat nevezzék át Csurka István Színházra, az online aláírható petícióra hétfő délutánig 253 aláírás érkezett.

"Legnagyobb kortárs drámaírónk a közelmúltban elhunyt Csurka István. Aki egyetért azzal, hogy az immáron Dörner György igazgatása alatt álló Új Színház Csurka Istvánról neveztessék el, az kérem, írja alá a petíciót!" - olvasható a peticiok.com oldalon.

Az Új Színház vezetősége a kezdeményezést nagyra értékeli, de ezt a lépést nem kívánja megtenni - idézik Pozsgai Zsolt szavait a Szinház.hu-n.

Dörner György, aki február 1-jétől vezeti a színházat, a pályázata szerint Hátország Színháznak keresztelte volna át az Új Színházat. "A fenntartó hozzájárulásával Hátország Színházra szeretném változtatni a firmát. A Hátország a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi. Egy, az egész nemzet számára életbevágóan fontos visszafoglalási igényt jelent be" - fogalmazott.

Csurka együtt írta meg Dörner Györggyel az Új Színház igazgatói posztjára beadott győztes pályázatot, Dörner eredeti szándékai szerint ő lett volna a Hátországnak átkeresztelt színház intendánsa. Csurka itt a saját műveit is szerette volna műsorra tűzni, mert azokat egy kivétellel egyetlen színházban sem játsszák. Az Új Színházban intendánsként aktuális politikai témákól írt volna ki drámapályázatot, amin Gyurcsány Ferenc és a privatizáció története is szerepelt volna témaként, mivel szerinte "a magyar irodalomnak is el kell rendeznie ezt a szélhámosságot."

Tarlós István főpolgármester végül azonban felkérte Dörnert, hogy Csurka Istvánt ne alkalmazza az Új Színházban intendánsként, mivel a drámaíró "többszöri kérése és ezt követő nyilvános felhívása ellenére is az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában", a Magyar Fórumban.

Csurka István a 60-as évektől novellákat és drámákat is írt, leghíresebb színdarabja az 1980-as Házmestersirató volt. 1969-ben és 1980-ban is József Attila-díjat kapott, 1980-ban Alföldi-díjjal jutalmazták. A rendszerváltás előtti években kezdődő politikai aktivitása miatt drámaírói pályája hosszú ideig háttérbe szorult, 2011-ben viszont megírta a trianoni témájú A hatodik koporsót és az Írószövetségek harcát, ami az értelmiség mai állapotáról szól.