Hónapokra bezár a Várban a Széchényi Könyvtár

2019.05.02. 11:50

Az Országos Széchényi Könyvtár szokásos nyári zárva tartási ideje az épületben folyó átépítések miatt várhatóan meghosszabbodik. A közbeszerzések lezárultak, a területátadásra vonatkozó egyeztetések folyamatban vannak. A zárva tartás pontos körülményeiről olvasóinkat és látogatóinkat megfelelően tájékoztatni fogjuk

– ezt válaszolta az Átlátszó kérdésre Tüske László, az OSZK főigazgatója. A portál azért fordult a bezárással kapcsolatban a könyvtár vezetéséhez, mert úgy értesültek, hogy minimum négy hónapig zárva lesz az intézmény. 

A bezárás egyik oka a régóta húzódó azbesztmentesítés megkezdése, ugyanakkor az Átlátszó szerint az OSZK és a budai Várnegyed átalakításáért felelős Nemzeti Hauszmann Terv irányítói között egyre élesebb ellentét feszül. Úgy tudják, hogy elképzelhető, hogy a könyvtárnak ki kell költöznie a Várpalotából, és a nagykörúti Kilián-laktanyában kap új helyet. 

A Vár újjászületése körül eddig a miniszterelnöki iroda karmelita kolostorba költözése kavarta a legnagyobb vihart. Az irodát ebben a cikkben mutattuk be, a Várnegyed fejlesztéseiről, a projekt körüli ellentmondásokról pedig ebben a podcastben beszélgettünk hosszabban.