![Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5747/57478/574785/57478563_4251271_8faf1cbc1b9d98fe8cf5c41d22bcb69e_wm.jpg)
Sercli és sör még sosem került ilyen előkelő környezetbe
További Kultúr cikkek
-
Leleplezte a maffiát, évekkel később különös módon álltak bosszút rajta
- Ismét kórházba került a szexuális zaklatás miatt elítélt Harvey Weinstein
- Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk
- Csöbörből vödörbe, avagy Bollywood megfejelte az öncélú és kínos drámázást
- A Netflix is beszállt az amerikai elnökválasztásba
Meglepő lesz az idén május 16. és 19. között megrendezett Gourmet Fesztivál alaptémája: bár az eseményen Magyarország és a világ legjobb éttermei, borászatai és cukrászdái mutatkoznak be, az egyik vezérfonalat a
sercli
fogja jelenteni, a paprika és a sör mellett. Ami azért nem azt jelenti, hogy kenyérmaradékra kell számítani: „a szervezők is a séfek képzeletére bízták, hogyan értelmezik a közös témákat; a sercli többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig, a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként, és lesznek olyanok is, akik a sört is beépítik majd ételeikbe” – írja a fesztivál sajtóközleménye.
![A moszkvai Twins Garden kecsegéje](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2765/27655/276553/27655337_d07bf9681cd102183792104e290c0724_wm.jpg)
A hazai séfek és borászok, a budapesti és vidéki éttermek standjai csak egy részét képezik majd a fesztiválnak, de érkeznek vendégek a környező országokból, Oroszországból és Koreából is, és jön két Michelin-csillagos séf is.
Külön jelentkezni kell az egyik legizgalmasabbnak tartott osztrák séf, a stájer és a görög konyhát keverő, saját két Michelin-csillagos éttermét irányító Konstantin Filippou vacsorájára, de bemutatkozik itthon a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, akikkel a többi között kürtcsiga és kamcsatkai rák is érkezik. Szöulból a szintén Michelin-csillagos Lee Jong Kuk hoz autentikus koreai ebédet több mint tíz évig érlelt osztriga- és szójaszószaival.
A külön regisztráció nélkül elérhető gasztroszínpadon nemcsak ők „lépnek fel”, de eljön Bledar Kola, a tiranai Mullixhiu étterem Nomában edződött séfje, és a burgenlandi Gut Purbach konyháját irányító, Max Stiegl is, akinek az a védjegye, hogy minden belsőséget felhasznál az állatokból a pazarlás elkerülése érdekében. Rajtuk kívül ebédet főz Széll Tamás és Szulló Szabina is, az idén saját éttermükkel (Stand25) is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros.
A paprika egy új, bográcsos helyszínen is megjelenik, ahol a halászlé és a csülökpörkölt mellett olyan csülkös pacal is készül majd, amelyet az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám főz.
A teljes program a fesztivál honlapján olvasható. A tavalyi fesztiválról itt írtunk:
Ne maradjon le semmiről!