Milliárdokba kerülne leállítani a Liget gigaprojektjeit

2019.10.28. 15:35

Kártérítés nélkül is fel lehetne mondani a Liget-projekt fejlesztéseinek kivitelezési szerződéseit, de még így is milliárdokba kerülne az államnak - írja a G7 portál elemzése, amiben pontról-pontra végigvették, leállítható lenne-e még az óriásprojekt.

Régóta folyik a Városliget fejlesztése, amiről már megírtuk, hogy a Závecz Research kutatása alapján a budapestiek jelentős része inkább leállítaná a projektet (és néhány elemével kapcsolatban az UNESCO is aggályokat fogalmazott meg). Közben a Liget Budapest egy része elkészült, a napokban adták át például a Nagyjátszóteret és a korábbi Olof Palme-házat (aka Millenium Házát) is, de számos olyan fejlesztése van a projektnek, ami még folyamatban van. A Liget Budapest jövője azonban bizonytalanná vált az önkormányzati választások eredménye miatt, Karácsony Gergely főpolgármester ígéretet tett, hogy egyetlen új épület sem épülhet a Városligetben, a kormány pedig azt mondja, csak az új városvezetéssel egyetértésben folytatná az építkezéseket.

Mi a helyzet a gigaprojektekkel?

A G7 összegyűjtötte a feladattal megbízott állami cég, a Városliget Zrt. közel 130 lezárt közbeszerzését, amiben a lezárult és az éppen zajló építkezésekről is szó van. A nagyobb beruházások szerződéseit a portál egyesével végigvette, az általánosan igaz volt mindre, hogy 

Még a legnagyobb beruházások szerződéseinek felmondási feltételei is meglepően kedvezők.

Ami azt jelenti, hogy a 30-90 napos felbontási határidő alatt a Városliget Zrt-nek csak az addig elvégzett munkát kellene kifizetnie (kártérítés, kötbér nincs). De akkor mit jelent ez, megéri felbontani őket? Erről azért nem érdemes általánosságban beszélni, mert projektenként más-más a helyzet:

Dózsa György úti mélygarázs

  • Mennyibe kerül? Kb. 8 milliárd forint
  • Időben hogy áll? A kétrészes szerződés egyik felét, a hatmilliárdos generálkivitelezést december 5-én adják át, a felmondási idő pedig 90 nap lenne - vagyis erre már nincs idő. A másik szerződés, ami a garázs belső kialakításáról és a transzformátorállomás megépítéséről szól, még határidő szempontjából felbontható lenne.
  • Hogy áll az építkezés? A mélygarázs szerkezete gyakorlatilag elkészült, nem lenne túl jó ötlet otthagyni a Városliget szélén funkció nélkül, ha viszont a második szerződést felbontanák, a terület helyreállítása plusz forrásokat igényelne.
  • Tehát? Nem lenne értelme a fejlesztés szerződését felbontani, és a projektet félbehagyni.

Magyar Zene Háza

  • Mennyibe kerülEredetileg 17,5 milliárdos költségvetéssel startolt, ez 1,7 milliárddal drágult előre nem látott technikai nehézségek miatt.
  • Időben hogy áll? A projekt időben kb. a felénél járhat, vagyis közel 10 milliárd forintba kerülne szerződésbontás esetén az eddig elvégzett munka kifizetése, a terület helyreállítása pedig valószínűleg milliárdokat venne el. Bonyolulttá teszi az esetleges felbontást, hogy ezt a szerződést egyszer már módosították, valamint nem tételes elszámolásra találták ki, a vállalkozói díj fix, a tételes árajánlat (ami a felbontáshoz kell) pedig nem nyilvános. Arról nem is beszélve, hogy a fix díjazás miatt a szerződésbontás valószínűleg a kormányhoz közel álló, a projektet kivitelező Magyar Építő Zrt.-nek kedvezne.
  • Hogy áll az építkezés? Az épület jelentős része már áll, ami elkészült, más célra továbbépítés nélkül nem használható fel, le kéne bontani.
  • Tehát? Nagyon drága és könnyen támadható döntés lenne a szerződést felbontani, nem látszik valószínűnek.

Az új Néprajzi Múzeum

  • Mennyibe kerülKözel 26 milliárd forint.
  • Időben hogy áll? Még a harmadánál sem tart a projekt, de időarányosan még így is 9 milliárd forintba kerülne az elvégzett munkát kifizetni.
  • Hogy áll az építkezés? A mélyépítési munkálatokat már befejezték, nem tudni, hogy ami a föld alatt elkészült, bármi más célra használható-e, és ha igen, ez mennyibe kerülne.
  • Tehát? Leállítás esetén további költséget jelentene az elkészült építmény más célra való befejezése és a terület helyreállítása, vagy hosszú időre maradna ott egy felhagyott építési terület. Elméletben elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy a múzeum építését leállítják, és a projektet áttervezik, de ez tetemes költségekkel járna.

Az új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza 

  • Mennyibe kerül? Nem tudni, egyik épületre sincs még kivitelezési szerződés. 
  • Időben hogy áll? El se kezdték.
  • Hogy áll az építkezésA galéria és a Magyar Innováció Háza esetében csak a területet korábban elfoglaló épületek bontása történt meg.
  • Tehát? Ezek egyszerűen lefújható projektek, nincsenek szerződések, amiket fel kellene bontani, az egyetlen költség a területek parkosítása, de ez jóval kevesebbe kerülne, mint a három új épület felépítése.

A portál kérdéseivel megkereste a Városliget Zrt-t, de a cég egyelőre nem válaszolt arra, hogy szerintük milyen költségei, illetve egyéb következményei lennének a már élő szerződések felbontásának.