Demeter Szilárd veszélyben látja a kultúránkat, és gigaépületbe terelne össze több intézményt

2020.01.27. 18:10

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és az irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért újabb két évig felelős miniszteri biztos interjút adott az InfoRádió Aréna című műsorában. A beszélgetésben a kultúrafinanszírozásról, az Országos Széchényi Könyvtár sorsáról, egy gigaépületről, egy 2,5 milliárdos emlékház-programról is beszélt, de szó esett arról is, hogy mi a megengedhető a kultúrában békében és háborúban.

Demeter Szilárd az elmúlt két év legfontosabb sikerrel végrehajtott feladatának a csődközeli állapotba került Országos Széchényi Könyvtár megmentését tartja, az interjúban azt mondta, hogy a következő lépés, hogy valódi nemzeti könyvtárrá szervezzék újra az OSZK-t.

Az egyébként jelenleg is nemzeti könyvtár státuszban és feladatkörrel működő intézménnyel kapcsolatban Demeter elmondta, hogy annak az elköltöztetése lesz a következő fontos feladat. (A könyvtár költöztetéséről régóta szó van, bár annak szakmai indokoltságáról erősen megoszlanak a vélemények. Többször felmerült, hogy majd az egykori Mária Terézia-laktanyába költöztetnék az intézményt, amely azonban nagyobb átalakítás nélkül teljesen alkalmatlan lenne egy modern nemzeti könyvtár igényeit kielégítő épületnek.)

Demeter szavai szerint a költözés után a könyvtár nem az átépített laktanyába kerülne, hanem zöldmezős beruházással új, modern épületet hoznának létre. A kérdés csak, hogy mekkora legyen ez az épület, és ki mindenki költözzön össze benne. Demeter az interjúban kiemelte, hogy a zöldmezős beruházásnak van egy bővített verziója is,

érdemes lenne elgondolkodni egy olyan ingatlanegyüttesen, amely az összes, írott nyelvi kultúrához kapcsolódó intézménynek otthona, centruma lehetne a magyar nyelv házaként.

Az infostart.hu szerint ide kerülne a könyvtár mellett

  • a Petőfi Irodalmi Múzeum,
  • az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet,
  • több nyelvstratégiai intézet és kiadó,
  • illetve az írószakmai szervezet.

Demeter Szilárd szerint a Petőfi Irodalmi Múzeum akár ki is költözhetne a belvárosi Károlyi-palotából. Indoklása szerint

ha egybetereljük és együttműködésre késztetjük őket, mert a racionalitás is arra vezet, akkor ez minőségi ugrást jelentene.

Hogy egy ilyen gigaberuházás hány milliárd forintba kerülne, arra nem tér ki az Infostart összefoglalója, azonban egészen biztos, hogy egy ilyen nagy léptékű infrastrukturális beruházás alaphangon több tízmilliárdos nagyságrendű összeget emészthetne fel.

A jövőre vonatkozó célokkal kapcsolatban Demeter azt mondta, hogy a Kárpát-medence irodalmi emlékhelyeinek és emlékházainak szeretnének egy hálózatot létrehozni, majd pedig egy kormányprogram keretében megújítanák azokat. Ennek a jelenleg kalkulált költsége 2,5 milliárd forintra rúgna, amiből szerinte a Kárpát-medence összes emlékházát fel lehetne újítani.

A kultúrafinanszírozással kapcsolatban Demeter Szilárd azt is hozzátette, hogy szerinte

nem kell több pénz a kultúrára. A kormány rengeteg pénzt tol be, csak nem hatékonyan költjük el. Vagy párhuzamos tevékenységekre mennek el hatalmas összegek, vagy folynak ki itt-ott-amott. Ha összehangoltan végezzük a tevékenységet, akkor meggyőződésem, hogy a kulturális tevékenységek és folyamatok minőségileg sokkal jobbak lesznek, és társadalmilag is nagyobb hatást lehet elérni.

Demeter a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójaként a saját intézményéről azt mondta, reméli, hogy jobb, nyitottabb lett, bár eddig sem voltak nagyobb problémák a múzeummal, csak kicsit megkényelmesedett.

A független-objektív értelmiség egyfajta szállásadójává vált, amivel önmagában nincs baj békeidőben, csakhogy most nem békeidőket élünk, veszélyben látom a kultúránkat

 - mondta a főigazgató. A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Mint ahogy arról az Index is beszámolt, Parti Nagy Lajos író múlt héten azt mondta, hogy Demeter Szilárd regnálása alatt nem teszi be a lábát a Petőfi Irodalmi Múzeumba.