Tiltakoznak a Színművészeti volt diákjai az egyetem kivéreztetése ellen

2020.06.10. 20:41 Módosítva: 2020.06.10. 21:41

Közös nyilatkozatot írt alá a Színház- és Filmművészeti Egyetem több száz volt diákja az egyetem tervezett átalakítása kapcsán. Itt tudja elolvasni, eddig több mint 250 volt diák csatlakozott hozzá. Köztük például Enyedi Ildikó, Mácsai Pál, Pálfi György, Ónodi Eszter, Schilling Árpád, Rév Marcell vagy Kováts Adél, de hosszú lenne felsorolni, nagyon sok híres volt diákjuk aláírta a művészeti élet minden területétől, köztük színházigazgatók, színészek, dramaturgok, operatőrök és más színházi és filmes alkotók.

A nyilatkozatban egyrészt ők is megerősítik, hogy az ottani művészeti képzést szakmai szempontok alapján irányítják, nem ideológiailag. Emellett kérik a képviselőket, hogy ne asszisztáljanak

a hazai színházi és filmes képzés egyetlen, 155 éves múltra visszatekintő állami intézményének ideológiai alapon történő kivéreztetéséhez.

Azt írják: „Felszólítjuk a döntéshozókat, hogy a magyar kultúrának az elmúlt évtizedekben oly sok értéket adó iskolánk tervezett átalakítását csakis az egyetem jelenlegi vezetőségével és teljes közösségével egyeztetve, az egyetem alaptörvényben biztosított autonómiájának maradéktalan tiszteletben tartásával és az SZFE vezetőségével és érdekképviseleti szervezeteivel megvitatott reális, a részletes tervezést és az alapos kivitelezést biztosító ütemrend szerint hajtsák végre.” 

A vonatkozó törvénytervezet ettől még járja a maga útját, hétfőn kerül a törvényalkotási bizottság elé, várhatóan 22-én szavaznak róla.

Eggyel bővebben a háttérben az áll, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemrég benyújtotta az Országgyűlés elé az egyetem modellváltását szabályzó törvénytervezetet, amely alapján az SZFE alapítványi egyetemmé válna, így létrehoznának egy fenntartó alapítványt, amely ingyenesen megkapná az egyetem ingatlanait és vagyonát. Bódis József államtitkár ehhez egy interjúban hozzáfűzte, hogy az egyetemnek vannak a „vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai.”

Az egyetem vezetése közölte, hogy csak a sajtóból értesültek az átalakítás tervéről, a minisztérium által megadott 2020. szeptember 1-i határidő pedig az átállás részleteinek kidolgozásához és gondos lebonyolításához szerintük ijesztően kevésnek tűnik. A sietség oka az egyetem vezetése szerint nehezen érthető, és egyébként sem értenek egyet az átalakítással.

Az egyetem vezetése mellett a hallgatók is tiltakoztak, erre jött most a volt a hallgatók közös kiállása.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Hírek