új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Globális adománygyűjtés indult szerdán a vakcinák méltányos elosztására létrehozott COVAX-kezdeményezés támogatására. A Go Give One elnevezésű kampányt a WHO Alapítvány, valamint vállalati, vallási és világi vezetők indították el, hogy világszerte 50 millió embert motiváljanak kis összegű adományok, körülbelül két dózis árának megfelelő 10 dollár felajánlására.

    A kezdeményezés kezdőtőkéjét a Bill és Melinda Gates Alapítvány biztosította.

    A globális kampány hozzájárul ahhoz a hárommilliárd dolláros COVAX-támogatáshoz, amelynek révén 92 alacsony jövedelmű ország lakóinak csaknem 30 százalékát fogják beoltani jövőre.

    A COVAX-program számára eddig összegyűlt 6,3 milliárd dollár elsősorban kormányoktól, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), az ENSZ Gyermekalapjától (UNICEF), a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations elnevezésű nemzetközi koalíciótól, valamint a GAVI Vakcinaszövetségtől származik.

    A kampány szervezői együttműködést terveznek a közegészségügyi rendszerekkel és az oltópontokkal a kezdeményezés népszerűsítéséért, valamint a vállalatokat is be akarják vonni, egyebek között munkahelyi adománygyűjtő kampányok révén – számolt be az MTI.

  • Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Twitteren közölte, hogy csütörtökön megkapta a koronavírus elleni oltást.

    A vakcinát Jonathan Van-Tam, az országos tiszti főorvos helyettese adta be – írta meg a Guardian.

  • Két YouTube-videós számíthat arra, hogy kiutasítják őket Indonéziából, mert megszegték Bali szigetén a helyi maszkviselési szabályokat.

    Josh Palmer Lin és Lea Se útlevelét a helyi hatóságok az eljárás lefolytatásáig le is foglalták. A délkelet-ázsiai szigetországban azért fenyegeti őket az esetleges kiutasítás, mert egy olyan videót töltöttek fel a YouTube-ra, amelyen egyikük egy közértbe valódi maszk helyett az arcára felfestett maszkkal ment be vásárolni.

    A 3,4 millió feliratkozóval rendelkező youtuberek videóját felkapta a közönség, az indonéz hatóságok pedig a járványügyi szabályok kifigurázásában nyilvánvalóan nem ismernek tréfát – adta hírül be a CNN.

  • A világ legnagyobb vakcina-előállítója, a Serum Institute India (SII) a válsághelyzetre való tekintettel mérsékli árait – mondta el a cég vezérigazgatója.

    Adar Poonawalla szombati tweetjében közölte, hogy a korábbi öt és fél dollárról négy dollárra (ezerkétszáz forintra) szállította le egy adag vakcina árát. 

    A SII az AstraZeneca Covidshield vakcináját gyártja.

  • Várhatóan június elejétől lehet majd használni az Európai Unióban a 12–15 éves korosztály körében az új típusú koronavírus ellen (SARS-CoV-2) a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcinát – mondta a német cég vezérigazgatója.

    Ugur Sahin a Der Spiegel című német hírmagazinnak elmondta: az európai uniós engedélyezési kérelem benyújtását megelőző munka utolsó szakaszánál tartanak, és terveik szerint május 5-én hivatalosan megkérik az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy készítményük alkalmazási engedélyét terjesszék ki a 12–15 éves korosztályra – számolt be az MTI.

    Az EMA vizsgálata rendszerint néhány hétig tart, így már június elején beadhatják az első oltásokat – mondta Ugur Sahin.

  • A legtöbb romániai diák egy hónapnyi szünet után, május 5-én tér vissza az iskolába. Ebben az időszakban azonban a tanárok oltása alig haladt előre. Mindössze a pedagógusok fele jelentkezett eddig oltásra – írja a Szabad Európa portál román nyelvű kiadása.

    Az iskolakezdés forgatókönyvei nem változtak, amint azt Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentette, aki azt javasolja, hogy a végzős évfolyamok összes tanulója és a speciális iskolák tanulói jelenléti oktatásban folytassák az iskolai év fennmaradó heteiben a tanulást.

    Pedig az ünnepek alatt a román oktatási minisztérium komoly oltástámogató tevékenységet végzett, országos kampányt indított Oltás és tesztelés a tanulás érdekében! címmel, illetve # Vissza az iskolába jelszóval.

    A tanfelügyelőségek képviselői és az államtitkárok találkozókat szerveztek a tanárokkal, hogy meggyőzzék őket az oltás fontosságáról. A hivatalos adatok azonban azt mutatják, hogy a 30 napos vakáció alatt a beoltott tanárok száma alig növekedett.

    Április 6-án 148 ezer oktatási alkalmazottat tartottak nyilván beoltottként, és április 27-én létszámuk 153 920 főre nőtt, ami háromhetes időszakban 5 százalékos növekedést jelent – számol be a Transindex.

  • A kolumbiai egészségügyi minisztérium szerdán 490 koronavírushoz köthető halálesetről számolt be, ami rekordot jelent az országban – közölte a CNN.

    Ugyanazon a napon hatalmas tüntetéseket tartottak az adóreformok és a kormány járványkezelése miatt.

  • Valamivel több mint 13 millióan jelentkeztek oltásra Indiában csütörtökön, az első napon, amikor elkezdték a 18 és 44 év közöttiek vakcinációját.

    Jelenleg két oltóanyag elérhető az országban, az AstraZeneca Covidshield nevű vakcinája, valamint a Covaxin, amelyet a helyi Bharat Biotech fejlesztett.

  • Május közepéig maradnak a szigorú utazási és járványbiztonsági korlátozások a Fülöp-szigeteki fővárosban és környékén – idézte Rodrigo Duterte elnököt a CNN

    A legutóbbi intézkedések április közepén léptek életbe. Ezek korlátozták a fővárosba való ki- és beutazást, valamint bezárták a nem létfontosságú cikkeket áruló üzleteket.

  •  

    A koronavírus indiai dupla mutánsának három új tünetét figyelték meg – írja az Egészségkalauz.

    A speciális tünetek:

    1. Kötőhártya-gyulladás: a szem kipirosodása, duzzanata, váladékozása, viszketése.
    2. Emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés.
    3. Hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés.
  • Mától teszt nélkül mehetnek iskolába a gyerekek Szlovákiában − írja az Új Szó. Az intézkedések azokon a területeken érvényesek, amelyek a fekete járások közé tartoznak. A rendelet április 29. és május 28. között érvényes.

    Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter elmondta, a rendszeres tesztelést intervenciós tesztelés váltja fel, vagyis ahol szükség lesz rá, sürgősen elvégzik a szűrést.

  • Észak-Macedóniában kinyithattak a kávézók és éttermek teraszai, Szerbiában nem enyhítenek a május 1-jei és az ortodox húsvéti ünnepekre – közölte a helyi sajtó.

    Branislav Tiodorovic szerb járványügyi szakember, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb sajtótájékoztatóján elmondta: fontos, hogy az ünnepi időszak alatt mindenki betartsa a járványügyi intézkedéseket, és minél többen beoltassák magukat – számolt be az MTI.

    Észak-Macedóniában a legtöbb üzlet és szolgáltatás kinyithatott. Este kilenc órától azonban érvényben maradt az éjszakai kijárási tilalom, amit az ortodox húsvéti ünnepekre feloldanak. Továbbra is zárva kell tartani azonban az edzőtermeket, a sportot csak szabadtéren engedélyezik.

  • Kína ismét felajánlotta a segítségét Indiának a koronavírus elleni harcban − írja a Guardian.

    Wang Yi kínai külügyminiszter kijelentette:

    Kína bármikor kész segítséget nyújtani Indiának.

    Vasárnap Srí Lanka nagykövetsége 800 oxigén-előállító gépet küldött Hongkongból Delhibe.

  • Mától már a 16 év felettiek is regisztrálhatnak a koronavírus elleni vakcinára Szlovákiában − írja az Új Szó. Az eredeti tervek szerint csak a 18 év felettieket oltották volna, azonban a Pfizer kutatásai szerint az oltóanyaguk 16 éves kortól alkalmazható.

    Változás lesz a regisztrációs felületen is, a jelentkezők nem választhatják ki az oltási pontot, csak a járást jelölhetik meg, a pontos helyszínt a rendszer határozza meg.

  • A világon 149 242 187 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 147 016, a gyógyultaké 86 573 670 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 229 327 fertőzött volt eddig a napig, és 574 326-an haltak meg.
    • Indiában 17 997 267 fertőzöttet és 201 187 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 14 521 289 fertőzöttről és 398 185 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 626 985 fertőzöttet és 104 077 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 4 751 026 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 39 398.
    • Oroszországban 4 732 981-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 107 547-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 427 390 a fertőzöttek száma, és 127 734-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 3 994 894 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 120 256.
    • Spanyolországban 3 504 799 fertőzöttet és 77 943 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 366 827 a fertőzöttek száma, 82 588 a halottaké.
    • Argentínában 2 928 890 a fertőzöttek és 62 947 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 776 927 fertőzöttet és 66 533 halálesetet tartanak nyilván.
  • Csütörtök reggeli adatok szerint Indiában az összes fertőzött száma meghaladta a 18 milliót − írja a Guardian.

    Az országban az elmúlt 24 órában 379 257 új esetet regisztráltak, 3645 ember halt bele a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe. 

  • Kambodzsában új rekordot döntött a fertőzöttek száma, 698 esetet jelentettek az elmúlt 24 órában. Az országban a járvány kezdete óta alacsony volt az esetszám, de február végétől növekedésnek indult − írja a Guardian.

    Az országban eddig összesen 11 761 esetet regisztráltak, amelyből 88 beteg halt bele a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe. A helyi hatóságok május 5-ig lezárták Phnom Penh és Takhmau városát. A fővárosban szombatig minden boltot és piacot bezártak.

  • Tudósok kiálltak a brazil egészségügyi hatóság (Anvisa) azon döntése mellett, hogy egyelőre nem hagyta jóvá a Szputnyik V orosz vakcina brazíliai alkalmazását, így az ország egyelőre nem importál az oltóanyagból. A mexikói külügyminiszter viszont bejelentette, hogy hazája nem vesz részt a Szputnyik V elleni propagandában, és elkezdi hazai alkalmazásra csomagolni az Oroszországból importált oltóanyagot − adta hírül az MTI.

    Az Anvisa arra hivatkozott, hogy a vizsgálatra megkapott oltóanyagtételen belül a második beadandó adagban a genetikai információt szállító adenovírus, aminek elvileg inaktívnak kell lennie, reprodukcióra képes volt, így a szervezetbe bejutva szaporodhat, és megfázást idézhet elő.

    A helyzet úgy állhatott elő, hogy a gyártáskor az eredetileg reprodukciós képességétől megfosztott adenovírus a tenyésztés közben visszaszerezte szaporítógénjét.

  • Nem csak Indiára veszélyes a koronavírus ott felfedezett variánsa. A B.1.617 elnevezésű változat – leegyszerűsítve – két korábbról ismert mutáns egyesülése, a konvergens evolúció terméke: az E484Q vagy L452R mutációkkal rendelkező variánsok külön-külön már előfordultak, de együtt, egy víruson belül még nem – foglalja össze az Index a legfontosabb tudnivalókat.

    Az indiai variánsban megtalálható mindkét mutációról ismert, hogy csökkenti a korábbi megfertőződés vagy vakcinák által kiváltott antitestek kötődési képességét a vírushoz, bár nem szünteti meg teljesen. Az L452R mutáció megtalálható a nemes egyszerűséggel „Devil”, azaz ördögnek nevezett kaliforniai mutánsban is, amely az év elején okozott pánikot az Egyesült Államok nyugati partján. A másik mutáció, az  E484Q megváltoztatja a vírus-tüskefehérje ACE2 receptorral történő interakcióját is, aminek a vírus légutakba történő bejutásában van szerepe. A két mutáció együttes előfordulása egy variánson belül tehát valóban okot ad az aggodalomra.

    Kapcsolódó

    Amit az indiai mutánsról tudni érdemes

    A mutáns nem csak Indiát fogja leteríteni.

  • Jó reggelt! Indul az Index csütörtöki összefoglalója a legfrissebb hírekkel és tudnivalókkal a koronavírus-világjárványról.