Kutyák és olaszok, fájdalmas titok és egy váratlan találkozás

2023.05.05. 06:54
Kiválasztotta az előzsűri a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) versenyprogramját: 32 ország 420 alkotása közül nyolc film jutott be az egész estés animációk versenyébe, amelyek között olyanok is vannak, amelyek a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljain, Annecyban, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Awardon is díjat nyertek. A Kecskeméti Animációs Filmfesztivált június 21–25. között tartják.

A háromtagú előzsűrinek – Csákovics Lajos rajzfilmes, rendező, Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment művészfilm-forgalmazó alapítója és Tóth László István animációs szakember – nehéz dolga volt az egész estés európai animációs filmek előválogatásakor, amelyek közül 23 már több rangos fesztivált megjárt.

Érdekesség, miután a felhívásban semmi nem zárta ki, hogy AI, azaz mesterséges intelligencia hozzon létre filmalkotást, a nevezések között olyan is volt, amelynek elkészítésében segített az AI.

Végül az alábbi nyolc egész estés animáció került be a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) versenyprogramjába.

  • Az ismert francia gyerekkönyvsorozat címszereplője elevenedik meg Benjamin Massoubre és Amandine Fredon tavaly Annecyban a legjobb film díját elnyert A kis Nicolas Eljött a boldogság ideje! című filmjében.
  • Két díjat is bezsebelt az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az Európai Filmdíjat elnyert Kutyáknak és olaszoknak tilos! című francia–olaszsvájci alkotás. Alain Ughetto munkájában Luigi gyalog kelt át az Alpokon, hogy Franciaországban kezdjen új életet.
  • Jean-Christophe Roger és Julien Chheng luxemburgi és francia Ernest és Celestine A dallamok útján című filmjében a medve és az egér ezúttal visszatér Ernest szülővárosába, ahol azt kell tapasztalniuk, hogy betiltották a zenét, és ezt nem hagyhatják annyiban.
  • A portugál Nuno Beato My Grandfather's Demons című filmjében a nagyvárosban élő Rosa nagyapja váratlan halálával rájön, hogy olyan helyen él, amelyhez nem tud kapcsolódni, és ahol nem érzi, hogy szeretetet kapna.
  • A szintén portugál José Miguel Ribeiro Bucheonban két díjat is nyert, Angolában játszódó Nayola című munkája a 25 éven át tartó polgárháború három generáció nőtagjaira gyakorolt hatását ábrázolja. Fájdalmas titkokra derül fény, és egy döbbenetesen váratlan találkozás nagyot fordít a történeten.
  • Ari Folman izraeli rendező Hol van Anne Frank? című filmje Kittyt, a kislány képzeletbeli barátját követi nyomon.
  • Gauder Áron a Kojot négy lelke című filmje az indián teremtéstörténeten keresztül arról beszél, miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő.
  • Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rotoszkóp animációval készült Műanyag égbolt című alkotása pedig 100 év múlva, a jövőbe repíti a nézőt, amikor már lehet, hogy késő…

Versenyen kívül az utolsó

A két magyar versenyfilmet – amely mind az európai, mind a magyar egész estés versenyben indul – a napokban hívták meg az idei Annecy Animációs Filmfesztiválra.

A házigazda Kecskemétfilm nagyvonalúan nem nevezte a versenybe saját alkotását, a Toldit,

de versenyen kívül vetítik majd Jankovics Marcell utolsó alkotását, amely szintén meghívást kapott idén Annecyba.

Június 21–25. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén továbbá hét európai tv-speciál, 18 európai és 13 magyar tv-sorozat – többek között a Cigánymesék, a Magyar szentek vallomása, a Bab Berci kalandjai, a Bogyó és Babóca és a Puskás Öcsi és barátai –, 19 magyar rövidfilm, köztük a nemrégiben Annecyba is beválogatott 27 és a Jelenlétről, 26 magyar alkalmazott animáció (reklámspotok, videóklipek, szignálok és rendelt rövidfilmek), valamint 28 magyar diákfilm versenyez. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát, melyen a részvétel ingyenes.